Elektrárna Počerady je téměř hotova. Vyrábět ale nebude

ČTK Radek Pecák ČTK, Radek Pecák
3. 5. 2013 9:04
Nevyužívaná elektrárna se nejspíše negativně promítne do letošních výsledků ČEZ
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha  - Hotova má být už za dva měsíce, ale elektřiny letos moc nevyrobí. Novou plynovou elektrárnu ČEZ v Počeradech na Lounsku za 17 miliard korun se totiž, jak informuje dnešní vydání Hospodářských novin, po většinu roku nevyplatí spustit.

Připustil to obchodní ředitel firmy Alan Svoboda. Podle Svobody je v současnosti výroba elektřiny z plynu nákladnější kvůli vysokým cenám plynu, nízkým cenám uhlí a přebytku emisních povolenek.

"Náklady na výrobu jsou vyšší než cena elektřiny. I když máte vysoce účinnou plynovou elektrárnu, tak se to většinu hodin v roce prostě nevyplatí," řekl deníku Svoboda.

Ceny elektřiny jsou nyní na historických minimech. Plynové elektrárny, i když vypouštějí do ovzduší méně zplodin, oproti uhelným elektrárnám znevýhodňuje přebytek emisních povolenek, kterými firmy platí za oxid uhličitý jimi vypouštěný do ovzduší.

To, že Počerady nebudou vyrábět, se zřejmě negativně promítne do letošních hospodářských výsledků ČEZ. "Rozjezd pro nás nebude tak výhodný, jak jsme si mysleli. Ale zase o to více nám vydělávají naše uhelné zdroje," uvedl Svoboda.

"Počerady mají životnost několik desítek let. Představují pro nás příležitost nahradit elektrárny, které dožijí v budoucnu," dodal.

Výstavba nové počeradské elektrárny měla podle původních plánů stát 20 miliard korun, později se však náklady snížily na 17 miliard. Výkon bude činit 838 MW.

 

 

Právě se děje

Další zprávy