Ekonomika poroste pomaleji. ČNB změnila výhled

ČTK Tereza Holanová ČTK, Tereza Holanová
2. 8. 2012 16:03
Za slabším výkonem bude stát především pokles poptávky doma i v cizině
Česká národní banka
Česká národní banka | Foto: Reuters

Praha - České ekonomice se bude dařit hůře, než se zatím čekalo. Letos by měl hrubý domácí produkt klesnout o 0,9 procenta, v příštím roce pak růst tempem 0,8 procenta.

Vyplývá to z prognózy, kterou ve čtvrtek zveřejnila Česká národní banka. Ta rovněž poprvé publikovala odhad pro rok 2014, kdy by mělo dojít k oživení a k růstu o 2,5 procenta.

Za zpomalením bude stát především pokles domácí i zahraniční poptávky. Oživení podle viceguvernéra ČNB Vladimíra Tomšíka nastane sice už příští rok, celkový výkon ale ztlumí rozpočtové škrty, k nimž má dojít.

Podle únorových i květnových odhadů centrální banky měl HDP letos stagnovat a v roce 2013 si připsat 1,9 procenta. Výhled již ve své červencové prognóze zhoršilo i ministerstvo financí, podle kterého letos HDP klesne o 0,5 procenta a příští rok se zvýší o procento.

Euro bude zlevňovat pomaleji

Ceny by podle očekávání ČNB měly letos i za rok meziročně vzrůst o 2,3 procenta. To je o 0,3 procentního bodu více, než činí dlouhodobý inflační cíl ČNB. "Zdrojem inflace jsou daňové změny, ceny komodit a oslabení koruny," uvedl viceguvernér.

Stejně tak národní banka revidovala odhad kurzu eura ke koruně, které by mělo postupně zlevňovat. Zatímco pro letošek centrální banka očekává 25,3 koruny za euro, za rok by to mělo být 25,1 a v roce 2014 potom 24,9 koruny za euro. Koruna ale bude celkově slabší, než ČNB dosud předpokládala.


 

Právě se děje

Další zprávy