ECM se chce zbavit půlky dluhů dostavbou pěti projektů

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
11. 7. 2011 14:27
Developer navrhuje čtyři verze, jak splatit necelou polovinu svých dluhů

Praha - Zadlužená developerská společnost ECM Real Estate Investments se chce ze svých závazků vykoupit výstavbou pěti realitních projektů. Podle jejích zástupců je to nejvýhodnější způsob, jak uspokojit věřitele. Spolu s restrukturalizací dluhu a dalšími kroky by mělo být zaplaceno asi 48 procent závazků.

Věřitelé do insolvenčního řízení přihlásili pohledávky v celkové výši 9,44 miliardy korun, insolvenční správce uznal oprávněnost pohledávek přibližně za dvě miliardy.

"Tato varianta konkrétně spočívá v restrukturalizaci pohledávek věřitelů, v pokračování pěti stávajících projektů z portfolia dlužníka a v jejich zpeněžení po dokončení developmentu, v prodeji pěti dalších projektů za nejlepší možnou cenu a ve vydání cenných papírů při zvýšení základního kapitálu dlužníka, pokud se podaří zajistit financování této varianty řešení úpadku dlužníka," uvedla ECM v materiálu doručeném soudu.

Kromě tohoto plánu má ECM v zásobě ještě další tři - reorganizaci firmy spojenou s řízenou likvidací, řízenou likvidaci nevylučující oživení společnosti a konkurz. První jmenovaná je ale podle ECM nejvýhodnější a měla by věřitelům přinést do konce roku 2012 asi 1,3 miliardy korun.

Co postavila ECM:

S příjmem ve výši 53 milionů eur pro nezajištěné věřitelé počítají také další dvě reorganizační varianty. V případě konkurzu ECM tvrdí, že by věřitelé dostali do konce příštího roku přibližně 35 milionů eur (zhruba 850 milionů korun).

Kromě konkurzu počítají všechny varianty také s bonusem pro zakladatele a generálního ředitele ECM Milana Janků ve výši kolem pěti milionů eur (asi 121 milionů korun).

 

Právě se děje

Další zprávy