Důvěra v ekonomiku roste. Zatím ale jen mírně

Radek Pecák Radek Pecák
24. 2. 2010 9:43
Méně optimističtí jsou podnikatelé ve stavebnictví a službách
Foto: ČSÚ

Praha - Jak podnikatelé, tak i spotřebitelé jsou přesvědčeni, že tuzemská ekonomika se velmi pomalu vzpamatovává z nejhoršího. Podle čerstvých údajů Českého statistického úřadu totiž souhrnný ukazatel důvěry ve srovnání s lednovým údajem vzrostl o 2,4 bodu. Mezi podnikateli důvěra meziměsíčně vzrostla v průmyslu a v obchodě.

Naopak spíše stagnuje nebo mírně klesá ve stavebnictví. Podle statistického úřadu se zvýšila i důvěra spotřebitelů. V meziměsíčním srovnání o 1,7 bodu.

Čísla jsou to o poznání veselejší, zejména ve srovnání s loňským únorem. Nyní je souhrnný indikátor důvěry vyšší o 17,1 bodu.

Spotřebitelé čekají i zlepšení finanční situace

Ze šetření mezi spotřebiteli v únoru vyplynulo, že v příštích 12 měsících čekají zlepšení celkové ekonomické situace a mírné zlepšení své finanční situace. Podíl respondentů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti, klesl. Indikátor spotřebitelské důvěry je ve srovnání s loňským únorem vyšší o 17,7 bodu.

V průmyslu podnikatelé očekávají zlepšení celkové i zahraniční poptávky. Ve stavebnictví však pro příští tři měsíce respondenti očekávají zpomalení vývoje stavební činnosti i zaměstnanosti.

V odvětví obchodu je očekávání budoucí ekonomické situace pro nejbližší tři měsíce nepatrně lepší než v lednu a pro příštích šest měsíců v podstatě stejná. A konečně, v odvětví služeb, respondenti současnou ekonomickou situaci hodnotí lépe než v lednu a zvýšilo se také hodnocení poptávky. Očekávání vývoje poptávky je ale nižší.

 


 

 

Právě se děje

Další zprávy