Druhý byt jako investice? Trend zasáhl i Česko

Dušan Klimeš
3. 5. 2007 7:46
Nákup druhého bytu je na vzestupu
V Horním Jelení jsou kluci spokojení, mají tu víc kamarádů a je po kom střílet
V Horním Jelení jsou kluci spokojení, mají tu víc kamarádů a je po kom střílet | Foto: Ludvík Hradilek

Praha/Londýn - S rostoucími cenami nemovitostí, především byty v lukrativních oblastech, se rozmáhá i nový typ investicí občanů: právě do nemovitostí jakým je byt.

"Nejčastěji dnes tito lidé kupují byty pro své děti s tím, že než dorostou, vydělávají na pronájmu nemovitosti," řekl deníku Aktuálně.cz ředitel realitní kanceláře Aaabyty.cz Petr Illetško.

"Další skupina byty nakupuje právě kvůli vyššímu výnosu než z běžných investic. Poslední skupina kvůli budoucímu zhodnocení," dodává.

Je podle něj velmi těžké kvantifikovat, jak velká část klientů si kupuje již několikátou nemovitost. Přesto odhaduje, že například v Praze až třicet procent nakupujících disponuje více než jedním bytem.

Foto: Aktuálně.cz

Přitom loni až pětina celkových nákupů byla v hlavním městě podle Illetška tvořena právě nákupy druhé nemovitosti.

Evropský trend

Obdobný trend vysledovali i ve Velké Británii, kde výzkumná společnost Mintel došla k tomu, že dnes má milion Britů druhý "domov".

Návrat k přírodě
Návrat k přírodě | Foto: Ludvík Hradilek

A do tří let by další milion těchto majitelů měl přibýt.

"Je jasné, že nákup bytů a domů k dalšímu pronajímání není už jen výsadou profesionálních správců portfolií," uvádí Paul Davies, finanční analytik firmy Mintel.

"Stále více vlastníků nemovitostí v nich vidí možnost, jak bezpečně investovat. Navíc takto mohou nemovitosti přinášet víc než ostatní aktiva," dodává.

Dokud bude trvat tento trend, růst trhu je zajištěn, uzavírá Davies.

Přestože ne všechny druhé nemovitosti si lidé pořizují na hypotéku, ve Velké Británii jejich počet letos vzroste o 361 tisíc. Celkově tak banky a hypoteční společnosti půjčí dalších 42 miliard liber.

Již v roce 2011 by ale mohlo být podle Mintelu sjednáno 550 tisíc nových hypoték na koupi bytu či domu k pronajmutí.

 

Právě se děje

Další zprávy