Drobní akcionáři neuspěli, miliardář Komárek se ubránil

Petr Kučera Tomáš Fránek, Petr Kučera
2. 1. 2012 12:05
Obří soudní poplatky zabránily původním majitelům, aby o ceně akcií rozhodl soud
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Brno - Miliardář Karel Komárek uspěl v dalším sporu týkajícím se jedné z nejdůležitějších firem jeho impéria, Moravských naftových dolů. Informuje o tom deník Insider.

Ústavní soud totiž odmítl stížnost drobných akcionářů, kteří si stěžovali na to, že byli poškozeni a za svoje akcie dostali málo peněz.

Soud přitom vůbec neposuzoval samotnou podstatu sporu, ale pouze povinnost zaplatit za jeho zahájení soudní poplatky.

Dva drobní akcionáři Moravských naftových dolů chtěli prostřednictvím soudu získat výrazně více peněz za akcie firmy, kterou převzali většinoví akcionáři v čele s Karlem Komárkem.

Rozdíl byl obrovský: Malí akcionáři dostali od velkých jen 3250 korun za akcii, zatímco požadovali 55 140 korun. První akcionář tak požadoval přes osmnáct milionů, druhý pak přes 50 milionů.

K soudu jen za dva miliony

Překážkou pro projednání žaloby se ale ukázaly soudní poplatky, které dosáhly téměř dvou milionů korun. Odvíjejí se právě od výše požadované částky.

Deník Insider připomíná, že právě kvůli nezaplacení poplatků zastavil soudní řízení už Krajský soud v Brně, jeho verdikt pak potvrdil i Nejvyšší soud.

Drobní akcionáři se proto obrátili na Ústavní soud. Podle nich je poškození drobných akcionářů tak zásadní věcí, kvůli níž by soudy měly poplatky odpustit, nebo je snížit, pokud jejich výše brání projednání celého sporu.

Ústavní soudci ale stížnost odmítli. Podle nich nejde ve sporech o cenu akcií o podobnou situaci jako třeba v restitučních kauzách nebo ve sporech o vyvlastnění majetku, kdy lze vysoké soudní poplatky odpustit.

"Právo na soud není absolutní, může podléhat omezením," rozhodl senát soudu vedený soudkyní Michaelou Židlickou.

K vyvlastnění je potřeba 90 procent

Spory o peníze pro drobné akcionáře se v Česku vedou dlouhodobě, připomíná deník Insider. K vyplacení menších akcionářů, tedy k vykoupení akcií bez jejich souhlasu, mohou díky novele obchodního zákoníku z roku 2005 přistoupit majitelé alespoň 90% podílu ve firmě.

Ve třech případech však už malí akcionáři uspěli u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Přiznal jim odškodnění převyšující patnáct tisíc eur.

 

Právě se děje

Další zprávy