Dřevařský obr padl, dluží i Lesům ČR. Bendl vinu necítí

Karel Toman
3. 10. 2012 10:20
Holding Less dluží Lesům ČR nejméně 186 milionů, Klasnová chce Bendlovu rezignaci
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Praha/Bohdaneč - Více než třímiliardové závazky holdingu Less chce jeho majitel Jan Mičánek vyřešit mimo jiné zachováním výroby, prodejem majetku a "prominutím části dluhu."

Vyplývá to z Mičánkova návrhu na reorganizaci holdingu Less v insolvenčním rejstříku. Podle rejstříku dluží největší tuzemská dřevařská společnost Less, která je od úterý v úpadku, nejméně 186 milionů korun také státnímu podniku Lesy České republiky.

Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) osobní odpovědnost za vzniklou situaci odmítá. A to přes to, že jej před touto hrozbou koncem loňského roku varovali někteří odborníci i tehdejší koaliční partner.

Podle státního podniku Lesy ČR újma daňovému poplatníkovi nehrozí, protože závazky vůči státnímu podniku pokrývají dostatečně vysoké bankovní garance.

Poslankyně Kateřina Klasnová z Věcí veřejných se ale obává, že podniku může naopak vzniknout "sotva vyčíslitelná škoda, která bude výrazně, výrazně vyšší, než nyní přiznává management Lesů ČR". Sama ji odhaduje až na tři čtvrtě miliardy korun.

Podle prezidenta Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů Zdeňka Valného se navíc škoda pro daňového poplatníka prohloubí očekávanými krachy firem, které jsou na spolupráci s gigantem Less existenčně závislé.

Bendl: Neakceptovat je neakceptovatelné

Proč Lesy ČR na přelomu let 2011 a 2012 - i přes varování kritiků - podepsaly smlouvy na komplexní lesnické práce s firmou Less & Forest holdingu Less zatíženého už tehdy zhruba dvěma miliardami dluhu?

"Firma Less nabídla nejlepší cenu, a tu jsme akceptovali. Neakceptovat nejlepší nabídku s tím, že to možná nezvládnou, je neakceptovatelné," vysvětlil Bendl pro Aktuálně.cz.

"Generální ředitel Lesů ČR ani ministr nemůže nést odpovědnost za neuvážená rozhodnutí privátní společnosti," dodal na adresu Lessu Bendl, podle kterého ztráty daňovému poplatníkovi nehrozí. "Ztrátový bude především vlastník," říká.

Holding Less od úterý neřídí Jan Mičánek, ale pražským krajským soudem jmenovaná insolvenční správkyně Monika Cihelková.

Na území, kde hospodařil Less & Forest, už Lesy ČR zastavily těžbu a ukončily také předávání už vytěženého dříví. Podle mluvčího Zbyňka Boublíka podnik zahájil kroky k "minimalizaci dopadu insolvenčního řízení na hospodaření podniku Lesy ČR". Dopad bude podle Lesů ČR zanedbatelný také proto, že objem dříví obchodovaný přes Less tvoří pouze 2,5 procenta celkového objemu dříví na trhu.

Pohledávky za Lessem jsou navíc podle Lesů ČR dostatečně zajištěny bankovními garancemi.

Hrozí škoda až tři čtvrtě miliardy, tvrdí Klasnová

"Lesy ČR uvádí, že mají pohledávky za všemi smluvními partnery vzešlými z lesnických tendrů dostatečně zajištěny bankovními garancemi, a to tak, aby existence zajištění byla v případě zahájení insolvenčního řízení obtížně zpochybnitelná. To je i případ stávajících pohledávek Lesů ČR za Less & Forest," uvedl podnik ve své tiskové zprávě. Lesy ČR podle mluvčího Zbyňka Boublíka nemají s ekonomickými potížemi firmy nic společného.

Prezident Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů Zdeněk Valný i Kateřina Klasnová si ale myslí něco jiného. Podle nich situaci způsobila ministerstvem prosazená Dřevěná kniha a zpožděné tendry Lesů ČR. Ministr Bendl i management Lesů ČR tak podle nich nesou přímou zodpovědnost a měli by odstoupit. Podle Valného včetně výrobně technického ředitele Lesů ČR a bývalého topmanažera LESS & Forest Vladimíra Krchova.

Podle Klasnové navíc hrozí, že se po úpadku Lessu nepodaří dotěžit dříví za 300 milionů, o které bude muset být snížen letošní zisk Lesů ČR. Dalších 300 milionů ztráty podle ní hrozí na neuhrazené faktury. A dalších zhruba sto milionů budou podle ní Lesy ČR tratit tím, že budou muset území, kde dosud těžil Less, urychleně přesoutěžit, čímž jim opět klesne zisk, protože nabídkové ceny v omezeném počtu uchazečů budou nejspíš nižší.

Babiš: Netuším, kolik mi Less vrátí

"Celková škoda se tak dá odhadnout přibližně na tři čtvrtě miliardy korun, a to jen pro rok 2012. Další ztráty budou logicky následovat v dalších letech," uvedla poslankyně, podle které úpadek Lessu ukazuje, že selhala Dřevěná kniha a její systém komplexních tendrů metodou při pni.

V insolvenčním řízení se budou o dluhy přetahovat věřitelé, mezi kterými jsou vedle Lesů ČR také Raiffeisenbank a Česká spořitelna, ale s 311 miliony pohledávek také Agrofert Andreje Babiše.

"Nejsme schopni odhadnout, jakou část úvěru nám budou schopni splatit," sdělil Babiš Aktuálně.cz. Less podle insolvenčního návrhu podepsaného samotným Mičánkem Agrofertu z půjčené sumy dosud nevrátil ani haléř.

Tvrdit tak brzo po vyhlášení úpadku místní dřevařské jedničky a jednoho z největších tuzemských dřevozpracovatelů, že daňový poplatník neutrpí, je podle některých pozorovatelů předčasné.

Spadla jen první kostka domina?

"Je to evidentně začátek dominového řetězce. Konstatovat na jeho začátku, že ke škodám nedojde, je docela odvážné," tvrdí prezident Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů Zdeněk Valný.

Na holding Less je totiž navázaná řada subdodavatelů, a během několika týdnů tak může podle Valného dojít ke krachům několika dalších firem a živnostníků. Jen samotný Less&Forest má podle insolvenčního rejstříku 696 zaměstnanců.

"Máme mezi členy společnosti, které tím jsou poškozeny, nemůžeme to nechat bez komentáře. Byli bychom rádi, kdyby celou věc prošetřila protikorupční policie," dodává Valný.

Za "úmyslně lživé" označuje Valný také tvrzení Lesů ČR, že úpadek Lessu není pro podnik hrozbou, protože Less obhospodařuje 2,5 procenta dříví. Podle Valného Less ve skutečnosti ovládá nejméně 15 procent produkce dříví v Česku, to je asi 30 procent produkce Lesů ČR. Při započtení subdodávek pro další partnery Lesů ČR to podle něj bude ještě víc. Úpadek Lessu je podle něj ještě vážnější kauzou, než byl svého času pád někdejší dřevařské jedničky CE Wood. Připomněl také, že Petr Bendl jako středočeský hejtman udělil Janu Mičánkovi titul Podnikatel roku.

Podle Klasnové bude úpadek Lessu znamenat velký otřes pro celý sektor. Spousta firem, které pád Lessu přímo nepoloží, bude oslabena. Vzroste také nedůvěra bank, jejichž garance firmy soutěžící o státní dříví potřebují. Na více jak tři územní jednotky najednou se tak podle Klasnové budou moci přihlásit pouze tři nejsilnější společnosti.

Blíží se záchrana - privatizace Lesů ČR?

Podle Valného tak může být úpadek Lessu předem připravený pokus o podvod na věřitele. Obává se také toho, že Lesy ČR do zrychlených soutěží po insolventním Lessu pozvou omezený okruh spřátelených firem. Klasnová nevyloučila možnost, že vyvolat nestabilitu v sektoru byl úmysl, jehož cílem je v budoucnu situaci "zachránit" privatizací státních lesů.

Holding Less je vítěz zpožděných pětiletých tendrů Lesů ČR na komplexní lesnické práce podle Dřevěné knihy. Varování, že má ekonomické potíže, které zpoždění tendrů dál prohlubuje a které ho můžou dostat až do insolvence, přednesl Bendlovi loni v říjnu právě prezident Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů Zdeněk Valný. Později se přidala také tehdejší místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Klasnová.

"Ministra Bendla jsem vyzvala, aby prověřil, zda státu, respektive Lesům ČR, nehrozí finanční újmy následkem špatného nastavení podmínek veřejné soutěže a podmínek obchodních smluv Lesů ČR," sdělila Klasnová Aktuálně.cz vloni koncem listopadu.


 

Právě se děje

Další zprávy