Dráhy nasazují autobusy. Zn: Do Norimberka rychleji

Ekonomika Ekonomika
2. 7. 2009 11:00
Denně v každém směru pojede šest spojů
Foto: České dráhy

Praha - České dráhy vstupují na trh autobusové dopravy. Devátého srpna zahájí ve spolupráci s německým dopravcem Deutsche Bahn přímou autobusovou linku Praha - Norimberk. Uvedl to ve čtvrtek mluvčí Českých drah Radek Joklík.

Do Norimberku jezdí i žluté autobusy společnosti Student Agency, jejíž majitel Radim Jančura je velkým kritikem drah.
 
Denně v každém směru pojede šest spojů. Autobusová linka bude začleněna do jízdního řádu Českých drah a bude jezdit z Hlavního nádraží. Autobusy nebudou na trase zastavovat a do Norimberka dorazí za tři hodiny a 45 minut.

Na trase nyní jezdí denně dva páry rychlíků, kterým ujetí trvá pět hodin.

Joklík dodal, rozvoj autobusové dopravy doplňující páteřní železniční dopravu je jedním ze "strategických směrů dalšího rozvoje podnikatelských aktivit Českých drah". Linka do Norimberka má být první vlaštovkou.

Dráhy hledají při rozšíření svých spojů inspiraci jak v předválečném Československu, tak i v sousedním Rakousku.

"Chtěli bychom vytvořit podobný model, jako mají v Rakousku, kde jsou Rakouské spolkové dráhy největším autobusovým dopravcem v zemi se svou dceřinou společností Postbus," vysvětlil v březnu Petr Moravec, dosavadní náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu

Postbus přitom už působí i v Česku. Rakouské dráhy vlastní firmu ČSAD AUTOBUSY České Budějovice. Ta provozuje dopravu na jihu Čech.

Postbus v Rakousku vlastní přes dva tisíce autobusů, má skoro čtyři tisíce zaměstnanců a ročně přepraví přes dvě stě milionů lidí.

Českým drahám ubylo loni oproti předchozímu roku okolo sedmi milionů cestujících. Lidé přestali jezdit hlavně regionálními spoji. Doprava vlakem je v současnosti až třikrát dražší než autobusem.

Jančura: bude to závod modrých se žlutými

Mezi Prahou a Norimberkem už autobusy jezdí. Jednak v barvách Eurolines, ale i Student Agency Radima Jančury.

Ten se konkurence ze strany Českých drah neobává. "Je pěkné, že se dráhy inspirují v minulosti. My se snažíme čerpat inspiraci v západní Evropě 21. století," poznamenal Jančura.

Autobusovou dopravu drah označil za příležitost, jak srovnat, kdo komu jde zajišťování dopravy lépe. Zda "modrým nebo žlutým".

 

Právě se děje

Další zprávy