Dotace pro úřady práce? Piknikové deky a plážové míče

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
27. 5. 2013 12:07
Nejvyšší kontrolní úřad: Ministerstvo práce zbytečně utratilo 140 milionů korun
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Zástupci úřadů práce se ohradili proti výsledkům kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu, která u dotací na podporu zaměstnanosti v hodnotě 3,7 miliardy korun odhalila nedostatky za 140 milionů korun.

Podle oficiální reakce vedení jednotlivých úřadů práce bere závěry kontroly se vší vážností. „Nutno však podotknout, že kontrolované projekty spadají do roku 2010, tedy do doby před vznikem jednotného Úřadu práce ČR v dubnu 2011," říká mluvčí úřadu Jiří Reichl. „Nejvyšší kontrolní úřad navíc často vytýká věci, které nepředstavují pochybení, ale jsou spíše otázkou odlišného výkladu," dodává Reichl.

Kontroloři například zjistili, že úřady práce platily za část služeb paušálními částkami bez ohledu na skutečně odvedenou práci. V některých případech tak třeba cena za administraci přímé podpory převýšila podporu samotnou. V případu libereckého úřadu práce to bylo dokonce dvanáctinásobně. Podle Reichla však úřad postupoval v souladu s platnou smlouvou.

"Úřad práce v Ústí nad Labem zase zařazoval do kurzu Základy obsluhy osobního počítače i účastníky, kteří měli maturitní zkoušku z předmětu zaměřeného na počítače," říká mluvčí Nejvyššího kontrolního úřadu Olga Málková.

Piknikové deky i plážové míče

Některé úřady práce pořizovaly desítky tisíc propagačních předmětů. Jiné zase kupovaly propagační předměty, které se zaměřením projektu neměly nic společného, například piknikové deky, chladicí tašky nebo plážové volejbalové míče.

"Jde o názor NKÚ, který není podložen žádným porušením jakéhokoli předpisu, ani překročením financí v dané věci," reaguje Reichl. Všechny propagační předměty podle něj měly minimální pořizovací cenu, nejčastěji prý šlo o poznámkové bloky, propisky, čističe obrazovky či škrabky na sklo auta s pořizovací cenou maximálně ve výši 15 korun. „Dle evidence plzeňského úřadu se nejednalo o 30 tisíc kusů, jak uvádí závěry kontroly, ale o necelých 10 tisíc kusů," dodává Reichl.

Tři tiskovky pro jediného novináře

Úřad práce v Jihlavě zase podle zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu zaplatil 200 tisíc korun za tři tiskové konference, kterých se zúčastnil jediný novinář.

Podle Reichla opět vše proběhlo v souladu s projektovou žádostí a výdaje lze považovat za způsobilé. Jihlavský úřad podle něj v průběhu dvou projektů pořádal vždy tři tiskové konference a tři briefingy. Jedna konference podle něj vyšla na 18 tisíc korun bez DPH, briefing pak na 10 tisíc korun bez DPH. Podle Reichla jde o přiměřené ceny.

"Argumentace NKÚ o počtu účastníků není relevantní, neboť náklady na organizaci a zajištění této služby nejsou přímo úměrné s konečným počtem účastníků," říká Reichl.

Nejvyšší kontrolní úřad se při kontrole zaměřil na operační program Lidské zdroje a zaměstnanost, konkrétně na takzvanou aktivní politiku trhu práce. Podle Málkové mělo s pomocí dotací vzniknout 33 000 pracovních míst. "Cíl se sice podařilo splnit už v roce 2011, vzniklo 40 000 míst, ale 95 procent z nich bylo pouze přechodného charakteru - zpravidla na dobu jednoho roku," uzavírá mluvčí Nejvyššího kontrolního úřadu.

 

Právě se děje

Další zprávy