Dopravci si již na krizi nestěžují. Shání tisíce řidičů

Ekonomika Ekonomika
4. 10. 2011 15:00
Spediční firmy rozšířily záběr činností. Dokonce i vyrábějí náhradní díly
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Radek Pecák

Brno - Možná lépe než v letech před krizí se v současné době daří přepravcům zboží v ČR. "Poptávka po službách speditérských a logistických firem v tuzemsku nyní dokonce převyšuje nabídku," řekl na veletrhu Transport a logistika na brněnském výstavišti  ředitel českého Svazu spedice a logistiky Jan Ekl.

Nyní se odhaduje, že v ČR chybí až 10 tisíc řidičů kamionů.

Česká republika je podle Ekla v rámci přepravy zboží důležitou zemí nejen z hlediska tranzitu, ale i pro skladování a zpracování zboží. "My to v té republice umíme. Sloužíme jako region i těm v okolí. I velké západní firmy sem přišly," řekl Ekl.

Speditérské firmy dokonce v poslední době rozšířily záběr svých činností. Zboží nejenže přepravují, ale často i vyrábějí náhradní díly, zajišťují interní logistiku v rámci výrobního závodu a další služby.

Dopravci jsou na návrat krize připraveni

Návratu hospodářské krize se proto Ekl moc neobává. "Problémy prý sice mohou přijít, odvětví je však docela dobře připraveno. "Jestliže bylo předtím lépe, bude zase chvilku hůře. Já ale zase takový pesimista nejsem, myslím si, že ten obor, spedice a logistika, se už naučil a poučil," řekl Ekl.

Nejvštší množství zboží v Česku tále převážejí kamiony, zbytek železnice. Mezi tradiční komodity, které se převážejí na dráze, patří uhlí, rudy, šrot nebo obilí. Většinu zbylého zboží - chemického či spotřebního - vozí nákladní auta po silnicích.

 

Právě se děje

Další zprávy