Dohoda odborů s vedením British Airways je v nedohlednu

Petr Jemelka Petr Jemelka
3. 6. 2010 12:13
Jedna stávka dnes skončí, další začne v sobotu a pokud se nic nezmění přijdou další
Na MS ale fanoušky dopravíme, slíbily BA
Na MS ale fanoušky dopravíme, slíbily BA | Foto: Reuters

Londýn - Zatím poslední stávka zaměstnanců letecké společnosti British Airways pokračuje pátým, tedy posledním dnem. K žádnému posunu v jednání mezi odboráři a vedením společnosti ale stále nedošlo.

Situace se tedy zdá být bezvýchodná. Ani jedna ze stran nehodlá ustoupit a národní letecký přepravce, který se vinou krize a uzavření nebe po výbuchu islandské sopky ocitl v rekordní ztrátě,  je v největší krizi od privatizace v roce 1987.

Už na sobotu je navíc plánována třetí vlna protestů. Nespokojení zaměstnanci rovněž oznámili, že pokud managament BA nevyhoví jejich požadavkům, jsou připraveni stávkovat i v červenci.

Spor, který se nepodařilo vyřešit ani při zatím posledním jednání v úterý, se týká úsporných opatření, jež British Airways označují za nevyhnutelné, mají-li se aerolinky vrátit do černých čísel. 

Odbory nesouhlasí se zmrazením platů, ztrátou benefitů a snížením počtu pomocného leteckého personálu v letadlech. Zároveň požadují okamžité zastavení disciplinárních řízení proti některým protestujícím zaměstnancům.

Další stávka = další ztráty

Každý den stávky znamená pro British Airways ztrátu zhruba sedmi milionů liber (přibližně 215 milionů korun). Malou útěchou pro pasažéry i vedení společnosti může být fakt, že v sobotu, kdy odbory navážou další stávkou, zřejmě přijde do práce víc zaměstnanců a BA by měly být schopny vypravit až tři čtvrtiny spojů. Do místa konání světového šampionátu v kopané by se tak měli dostat všichni fanoušci, kteří si zakoupili letenku.   

 

Právě se děje

Další zprávy