Dobrých zpráv přibývá. Ekonomové ale optimismus krotí

Karel Toman
19. 4. 2009 16:30
Skutečný konec krize, nebo zbožné přání? Tak 50 na 50
Foto: Reuters

Praha - Dobrých zpráv z jinak temných vod ekonomik celého světa poslední dobou "podezřele" přibývá. Posuďte sami.

Nejvyšší meziměsíční nárůst důvěry v trh s rodinnými domy v USA od května 2003. První růst cen nemovitostí ve Velké Británii za 16 měsíců. Úspěchy obřího stimulačního balíčku v Číně, mírné zpomalení propadu ekonomiky v eurozóně (podrobnější přehled dobrých zpráv najdete na konci textu).

Ekonomové Aleš Michl z Raiffeisen Bank a Jiří Rusnok z ING ale přílišný optimismus krotí.

4+1 indikátor a žádné zlepšení

"Dobrých zpráv opravdu přibylo. Pořád ale myslím, že nejsou tak zásadní, aby dávaly jednoznačný signál končící krize," zůstává rezervovaný Jiří Rusnok.

"Já bych se soustředil na ceny nemovitostí a ty stále padají," upozorňuje zase Aleš Michl. "Možná tu nějaké znaky zlepšení jsou, obvykle pět měsíců před ekonomickým dnem začínají růst ceny akcií, a to se už děje," připouští však.

Kromě růstu cen nemovitostí jsou podle Michla pro otočení ekonomického cyklu klíčové čtyři další indikátory: příjmy domácností, maloobchodní tržby, průmyslové tržby a zaměstnanost.

"Žádný z nich ale v Americe zatím nevykazuje zlepšení," upozorňuje Michl.

Burzy mají dno za sebou

I podle Rusnoka ekonomika zřejmě dosáhla dna přinejmenším v hodnotě akcií na kapitálovém trhu. "Z hlediska reálné ekonomiky tam ale rozhodně nejsme. Její pokles bude ve vyspělých zemích pokračovat po celý tento rok," odhaduje.

Na podporu Opelu už před ústředím společnosti v Ruesselsheimu pochodovaly tisíce zaměstnanců. Na plakátu je napsáno, že i "vnuk i děda chtějí Opel v Evropě".
Na podporu Opelu už před ústředím společnosti v Ruesselsheimu pochodovaly tisíce zaměstnanců. Na plakátu je napsáno, že i "vnuk i děda chtějí Opel v Evropě". | Foto: Reuters

Jaké jsou tedy vyhlídky globální ekonomiky? "Je to přesně padesát na padesát, že letos budeme na dně. Je to ale spekulace, třeba to vyjde, třeba ne," hádá Michl.

"Ten tunel má konec a signálů, že světlo na jeho konci blíží, bude přibývat. Ale zatím bych to nepřeceňoval," naznačuje Rusnok.

Křivka vývoje světové ekonomiky se podle něj vrátí k tvaru písmene U. "Jen zatím nevíme, jak široká bude jeho základna. Zatím jsme ale určitě ještě ve fázi L," upozorňuje Rusnok.

Příští rok pak podle Rusnoka bude reálná ekonomika vzhledem k velmi snížené základně roku 2009 "víceméně stagnovat." "Pořád si myslím, že to bude rok, který budeme považovat za krizový," dodává.

Přehled: Dobré zprávy nebo zbožná přání?

USA - Podle výzkumu Národní asociace stavitelů domů se ukazatel důvěry mezi kontraktory v trh s novostavbami rodinných domů zvedl v dubnu na 14 bodů oproti devíti v březnu - největší meziměsíční skok od května roku 2003. Index trhu s nemovitostmi se podle Wells Fargo Bank dostal z jednociferných hodnot poprvé za půl roku.

"Pokud jste potenciální kupec, co sedí na plotě a čeká na znamení dát se do toho, tak tady je," řekl předseda asociace stavitelů Joe Robson. Obecně se předpokládá, že počátkem konce krize v USA i ve světě bude právě rozhýbání zamrzlého trhu s nemovitostmi. Podle americké centrální banky Fed přitom obchodní index dosáhl nejvyššího stupně od zářijového kolapsu Lehmann Brothers.

Foto: Reuters

Podle Fedu 30 procent americké průmyslové výroby stojí. Ekonomika se tak podle hlavního ekonomického poradce prezidenta Obamy Lawrence Summerse dostává do poslední fáze před koncem recese - tak zvaného "skladového cyklu". To znamená, že firmy omezily výrobu a vyprodávají sklady. Dříve nebo později se ale zase potkají s poptávkou a budou muset začít vyrábět.

Čína - V březnu vzrostla průmyslová výroba na 8,3 % oproti 3,8 % za předchozí dva měsíce. Maloobchodní prodej vzrostl o 16 % než před rokem, a díky stimulačnímu balíčku vlády a bank ve výši 585 miliard dolarů vzrostly investice o 30 %.

Podle některých pozorovatelů, k nimž se počítá i britský Economist, se tak Číně může podařit dosáhnout jejího letošního cíle - osmiprocentního růstu. JP Morgan dokonce odhaduje růst desetiprocentní.

Velká Británie - Britská Národní stavební společnost oznámila, že ceny nemovitostí stouply v březnu o 0,9 %, což je první nárůst za 16 měsíců. Dvě tamní největší banky navíc uvolnily úvěrová kritéria a hypotéky se tak staly opět dostupnější.

Eurozóna - Ekonomické trendy dorazí z USA do eurozóny obvykle se zpožděním několika měsíců. Jediným příznakem zlepšení tak byl jen březnový výsledek průzkumu Eurostatu, podle kterého se v eurozóně o jednu desetinu bodu zpomalil propad ekonomiky.

 

Právě se děje

Další zprávy