Dobrá zpráva pro ČEZ. Aukce povolenek se odkládají

ČTK ČTK
3. 7. 2013 14:32
Evropský parlament změnil stanovisko. Aukci stovek milionů emisních povolenek odložil
Emise oxidu uhličitého - ilustrační foto
Emise oxidu uhličitého - ilustrační foto | Foto: Reuters

Štrasburk - Evropský parlament ve středu schválil odložení aukce stovek milionů povolenek na vypouštění průmyslových škodlivin do ovzduší.

Tento krok má podle Evropské komise pomoci zvýšit ceny povolenek a oživit stagnující trh s nimi. Návrh mimo jiné podporovala i energetická skupina ČEZ.

Europoslanci o tomto návrhu hlasovali již v dubnu a tehdy ho odmítli. Komise od té doby učinila pár kompromisů a poslala rozhodování o emisních povolenkách zpět do pléna Evropského parlamentu.

Největší tuzemská energetická firma ČEZ stažení části povolenek z trhu chtěla. ČEZ to zdůvodňoval tím, že takový krok by stabilizoval hodnotu povolenek a umožnil by systému emisního obchodování plnit svou úlohu, tedy vést výrobce k investicím do technologií s nízkými emisemi CO2.

Cena povolenek navíc souvisí i s dostavbou Temelína. Dražší povolenky totiž automaticky zvyšují i cenu silové elektřiny na trhu, což by pro Temelín bylo výhodné. Levné povolenky jsou naopak výhodné pro uhelné elektrárny, které mají oproti čistým zdrojům energie méně nákladný provoz.

Podle mluvčího ČEZ Ladislava Kříže Evropský parlament schválil pozici pro vyjednávání s radou. "Teprve po výsledku trialogu bude jasné, kolik povolenek se stáhne a kdy se navrátí do systému. Ale rozhodně dnešní hlasování vnímáme pozitivně, je to důkaz politické vůle řešit nefunkčnost trhu s povolenkami," řekl Kříž.

Komise se 20 eur za tunu nedočkala

Proti návrhu byli někteří čeští europoslanci. Podle Jana Březiny představený kompromis neobsahoval žádné zásadní změny. Například nejdříve Komise zvažovala zmrazení aukcí 900 milionů povolenek, nyní jde jen o 600 milionů v letech 2013 až 2015. Každá z povolenek představuje tunu emisí oxidu uhličitého.

"Od začátku jsem byl proti emisním povolenkám, považoval jsem to za zátěž, naopak zastánci tohoto kroku tvrdili, že to bude tržní mechanismus. Jenže tento mechanismus nezafungoval, cena povolenky se zdá Evropské komisi nízká, a proto se ji rozhodla zvýšit netržním zásahem, tedy že část povolenek stáhnou," uvedl europoslanec Miroslav Ouzký (ODS).

Systém EU pro obchodování s emisními povolenkami určuje limity na množství skleníkových plynů, které může evropský průmysl každoročně vypustit do ovzduší. Jednotlivé společnosti mají přidělený určitý počet povolenek. Pokud je nevyčerpají, mohou je dále prodat. Pokud vypouštějí do ovzduší větší množství emisí, musí naopak povolenky dokoupit. Cílem tohoto systému je podniky motivovat, aby investovaly do "zelených" technologií.

Jenže hospodářská krize zasáhla právě i systém emisního obchodování. Snížila se poptávka po emisních povolenkách v systému, povolenek je tak nadbytek a jejich cena se pohybuje pod úrovní pěti eur za tunu CO2. Přitom při zavádění systému Evropská komise očekávala cenu nad 20 eury. Právě kvůli opětovnému zvýšení ceny povolenek rozhodla Komise (a nyní to potvrdil i parlament) o stažení části povolenek (takzvaný backloading).

"Trh s emisními povolenkami není životaschopný. Například ve Spojených státech nic takového nemají, přesto snížili produkci CO2, a to podstatným způsobem," uvedl Březina. "Evropská komise si nyní vymyslela takovou berličku, backloading, tedy stažení části povolenek z trhu s tím, že tyto povolenky se stáhnou a pak zase vrátí. Toto není podle mě řešením, proto budu hlasovat proti," dodal český europoslanec.

Jiný český zástupce v Evropském parlamentu, Richard Falbr, nebyl těsně před hlasováním rozhodnutý. "Pozice v České republice je rozdělená, ČEZ by chtěl, abychom hlasovali pro stažení, a lobbuje za to, ale český průmysl to nechce, protože se bojí, že by to ztížilo jeho postavení," řekl Falbr. "Při předchozím hlasování jsem byl pro, jenže teď ty hlasy, které mluví za průmysl, sílí a tvrdí, že bude poškozeno mnoho průmyslových podniků," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy