Dobešovy personální audity zkoumá antimonopolní úřad

Karel Toman
23. 9. 2010 12:50
Dvě podlimitní zakázky měly podobné zadání, stejné uchazeče a dělily je čtyři dny
Foto: Jan Langer

Brno/Praha - Personální audity, na jejichž základě ministr školství Josef Dobeš (VV) odvolal ředitele rezortní sekce strukturálních fondů Jana Vitulu (TOP 09) a několik jeho podřízených, šetří Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Podnět, který má redakce Aktuálně.cz k dispozici, viní ministerstvo z toho, že zakázku na audit rozdělilo do dvou tak zvaných podlimitních, a vyhnulo se tak řádnému výběrovému řízení.

"Podnět jsme obdrželi a zbýváme se jím, vyžádali jsme si dokumentaci a po jejím prošetření rozhodneme, zda zahájíme ve věci správní řízení," potvrdil tiskový mluvčí ÚOHS Kristián Chalupa.

Aktuálně.cz požádalo o vyjádření i ministerstvo, to příslíbilo reakci později. "Stanovisko dostanete v odpoledních hodinách," řekl mluvčí resortu Václav Koukolíček.

Rozdělilo ministerstvo jednu zakázku na dvě?

Podle podnětu zveřejnilo ministerstvo zakázku na první audit 6. srpna, druhou 10. srpna. První nesla název "Procesně-organizační audit" a získala ji firma OTTIMA, a.s. Nejvýhodnější nabídku na druhou zakázku s názvem "Management Assessment" podala firma Kaufmann & Kaufmann, s.r.o.

Obě zakázky měly podle podnětu shodnou hodnotu 1,95 milionu korun, tedy 50 tisíc korun pod limitem, na který by ministerstvo muselo vypsat řádný veřejný tendr.

Podle podnětu jsou navíc obě zakázky místně, věcně i časové blízké. Dělí je čtyři dny, v obou jde vlastně o formu personálního auditu, účastnili se jich i stejní uchazeči. Jsou tak vlastně zakázkou jedinou.

"V případě, že by zadavatel zákaz dělení veřejných zakázek respektoval a zadával veřejnou zakázku s celkovou předpokládanou hodnotou 3.900.000,- Kč bez DPH, pak by musel postupovat dle ustanovení zákona platných pro nadlimitní veřejné zakázky," píše se v podnětu.

Dobeš: Vitula manažersky selhal

Odvolání Jana Vituly rychle přerostlo v přestřelku mezi vedením ministerstva a zejména zástupci vysokých škol.

Podle místopředsedy Rady vysokých škol Jiřího Zlatušky hrozí, že personálním zemětřesením v sekci evropských dotací přijde Česko o 50 miliard korun z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Ty měly sloužit ke stavbě špičkových center aplikovaného výzkumu při vysokých školách. Podle Dobešových kritiků, mezi které patří i jeho předchůdce Ondřej Liška (SZ), je tak v sázce modernizace a budoucí konkurenceschopnost celé české ekonomiky.

Ministr však kritiku odmítá, podle něj Vitula manažersky selhal. "Jak již Josef Dobeš několikrát zopakoval, vrchní ředitel Sekce řízení operačních programů EU Jan Vitula byl odvolán na základě alarmujících výsledků analýzy Ministerstva pro místní rozvoj ČR," napsala mluvčí Lucie Kubovičová v reakci na článek Aktuálně.cz, který na problém upozornil.

Stanovisko ministerstva školství nadále zjišťujeme.

 

Právě se děje

Další zprávy