Do důchodové reformy nepůjdeme naplno, rozhodla Axa

Petr Kučera Jiří Hovorka Petr Kučera, Jiří Hovorka
8. 8. 2012 8:57
O licenci pro druhý pilíř nezažádal ještě další penzijní fond. S formou účasti váhá Generali

Praha - První z devíti penzijních fondů působících v Česku oznámil, že nevstoupí do nového druhého pilíře důchodového systému. Alespoň ne přímo, tedy formou vlastního fondu. Finanční skupina Axa bude ve druhém pilíři "jen" nabízet produkty od Komerční banky, s níž uzavřela strategickou dohodu.

Spolupráce s penzijní společností Komerční banky se týká druhého pilíře nového penzijního systému. V rámci reformovaného třetího pilíře (doplňkové penzijní spoření, které naváže na dosavadní penzijní připojištění) bude Axa nabízet od počátku roku 2013 své vlastní portfolio fondů.

„Na základě velmi pečlivého posouzení jsme se rozhodli vstoupit do takzvaného druhého pilíře v roli finančního poradce. Jsme přesvědčeni, že strategické partnerství s Komerční bankou nám umožní nabízet v rámci druhého pilíře to nejlepší na trhu. Zároveň nám umožní maximálně se zaměřit na vývoj produktů a řešení, která budeme našim klientům moci nabízet v rámci třetího pilíře českého důchodového systému," říká Mojmír Boucník, finanční ředitel skupiny Axa pro ČR a SR.

Axa není sama

Podle České národní banky zažádalo o licenci pro působení ve druhém pilíři zatím osm společností. "K dnešnímu dni, tj. k 7. 8. 2012 eviduje Česká národní banka celkem 8 žadatelů o udělení povolení k činnosti penzijní společnosti, kteří mají zájem působit jak ve 2. tak ve 3. pilíři důchodového spoření," řekla pro Aktuálně.cz Petra Hájková z ČNB.

Protože o licenci již zažádala také Raiffeisenbank, která zatím neměla fond v rámci stávajícího penzijního připojištění, je jasné, že Axa není jedinou společností, která dosud provozuje penzijní fond a rozhodla se nejít do druhého pilíře.

Zatím oficiálně nepotvrzená informace online deníku Aktuálně.cz říká, že o licenci pro druhý pilíř nezažádala také společnost Generali.

Podle mluvčího Generali Jiřího Cívky zatím skupina analyzuje konkrétní formu, v jaké se do druhého pilíře zapojí.

"Detaily zvažovaných obchodních strategií na úrovni skupiny nebudeme v současné době vzhledem k vysokému konkurenčnímu prostředí nijak komentovat. Generali se aktivně zapojí do penzijní reformy a pod svoji značkou nabídne takové produkty, které budou v maximální možné míře reflektovat potřeby klientu," reaguje na výše popsané Cívka.

Nevyvrací tedy informace o tom, že Generali nepožádalo o licenci pro druhý pilíř a zmínkou „zvažovaných obchodních strategií na úrovni skupiny" tak poukazuje na variantu, která se nabízí, že totiž Generali bude ve druhém pilíři nabízet penzijní fondy České pojišťovny, který také patří do skupiny PPF.

Podání žádosti o licenci není časově nikterak omezeno. Jelikož má ale ČNB má na rozhodnutí šest měsíců, snažily se společnosti podat žádosti ještě v první polovině roku, aby mohly být na startu důchodové reformy, což je z hlediska obchodního úspěchu klíčové.

Do druhého pilíře budou lidé moci od příštího roku nově odvádět tři procenta z hrubého platu, která by jinak odvedli do průběžného systému. K nim budou ovšem muset připojit dvě procenta z hrubé mzdy „ze svého". Rozhodnutí vstoupit do nového pilíře je dobrovolné, ale nedá se vzít zpět.

 

Právě se děje

Další zprávy