Do bitvy o špekáčky jdou Češi společně se Slováky

Aktuálne.sk, red EKO
17. 7. 2008 8:02
Země usilují o evropskou registraci masných výrobků
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Kostelecké uzeniny

Praha/Bratislava - Společnými silami budou Češi a Slováci v Bruselu usilovat o evropskou registraci čtveřice tradičních masných výrobků. Jde o lovecký salám, liptovský salám, spišské párky a špekáčky.

O registraci původně požádalo Slovensko, Češi se k žádosti později připojili.

Dohodu o společném postupu stvrdili ministři zemědělství obou zemí v březnu na potravinářském veletrhu v Brně.

Čtěte více: Češi a Slováci chtějí registrovat špekáčky společně

Tento týden se v Bruselu dohodli na konkrétním plánu, jak budou postupovat.

S Bruselem bude podle dohody komunikovat slovenská strana. Slováci také rozhodnou o definitivním receptu na liptovský salám a spišské párky. Češi zase vypracují recept na lovecký salám a špekáčky. Obě strany si pak receptury vymění.

Čtěte více na Aktuálne.sk: Párky a špekáčiky spojili Slovákov s Čechmi

Pomázánkové máslo a rum

Podle odborníků má společná žádost velkou naději na úspěch.

Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Kostelecké uzeniny

K dalším tradičním českým potravinám pod ochranou Evropské unie patří Štramberské uši, Žatecký chmel, Pohořelecký kapr, Hořické trubičky nebo Pardubický perník.

Těmto výrobkům byla navíc přiznána ochrana zeměpisného původu, která jim zaručuje exkluzivitu v rámci celé Evropské unie.
Jiné potravinářské výrobky ale takové štěstí v Bruselu neměly.

Na nedostatečný obsah tuku doplatilo pomazánkové máslo. Tuzemský rum, nyní Tuzemák, pak není na rozdíl od požadované normy vyráběn z cukrové třtiny.

 

Právě se děje

Další zprávy