Déle než rok bez práce je 96 tisíc lidí, méně než vloni

Ekonomika Ekonomika
4. 8. 2009 9:40
Během druhého čtvrtletí přibylo 50 tisíc nezaměstnaných
Míra nezaměstnanosti v krajích (k 30. červnu 2009)
Míra nezaměstnanosti v krajích (k 30. červnu 2009) | Foto: MPSV

Praha - Tempo růstu nezaměstnanosti se ve druhém čtvrtletí letošního roku snížilo, přesto počet lidí bez práce zaznamenal jeden z nejvyšších nárůstů během jednoho čtvrtletí. Vyplývá to z nejnovějších údajů Českého statistického úřadu.

Takzvaná obecná míra nezaměstnanosti (ILO) ve druhém čtvrtletí letošního roku vzrostla na 6,4 procenta. Oproti stejnému období loňského roku je to o 2,2 procentního bodu více, což znamená nejvyšší meziroční růst od roku 1999.

Kvůli odlišné metodice jsou údaje statistického úřadu výrazně odlišné od informací ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), které uvádí míru registrované nezaměstnanosti ve druhém čtvrtletí 7,9 procenta, tedy o 2,7 procentního bodu vyšší než loni.

Zatímco MPSV sleduje počet uchazečů registrovaných na úřadech práce, metodika ILO jednotně v celé Evropské unii počítá lidi, kteří v daném období neodpracovali ani jednu placenou hodinu a aktivně hledali práci, do které by byli schopni nastoupit nejpozději do dvou týdnů.

O padesát tisíc víc nezaměstnaných

Průměrný počet nezaměstnaných osob podle mezinárodní metodiky ILO, očištěný od sezónních vlivů, vzrostl proti letošnímu čtvrtletí o 44,9 tisíce lidí, tedy o 0,8 procentního bodu. Tempo poklesu ve srovnání se změnou mezi 1. čtvrtletím 2009 a 4. čtvrtletím 2008 se přibližně o jednu třetinu snížilo.

Vývoj nezaměstnanosti a volných pracovních míst podle MPSV
Vývoj nezaměstnanosti a volných pracovních míst podle MPSV | Foto: MPSV

Meziročně se celkový počet nezaměstnaných osob zvýšil o 113,8 tisíce na 333,9 tisíce. Více nezaměstnaných přibylo mezi muži (meziročně 62,9 tisíc tisíce), na celkovém počtu lidí bez práce se ženy podílejí zhruba polovinou.

Počet osob nezaměstnaných jeden rok a déle meziročně klesl o téměř 17 tisíc na 95,6 tisíce. Podle statistického úřadu se jejich podíl proti předchozím čtvrtletím významně snížil až na 28,6 procenta ze všech nezaměstnaných. Ještě ve čtvrtém čtvrtletí roku 2008 přitom činil podíl dlouhodobě nezaměstnaných osob ze všech nezaměstnaných téměř polovinu.

Nízkou míru nezaměstnanosti mají trvale vysokoškoláci (1,9 %) a osoby s úplným středním vzděláním s maturitou (4,4 %). Vysoká míra nezaměstnanosti přetrvává ve skupině osob se základním vzděláním (23,8 %) a mírně nadprůměrná je v početné skupině osob se středním vzděláním bez maturity včetně vyučených (7,1 %).

 

Právě se děje

Další zprávy