Další hranice prolomena: Benzin stojí už přes 35 Kč

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
14. 4. 2011 13:00
Nafta je v současnosti levnější než benzin zhruba o padesátník
Začíná hlavní motoristická sezona a benzin zdražuje a zdražuje...
Začíná hlavní motoristická sezona a benzin zdražuje a zdražuje... | Foto: Reuters

Praha - Už nad hranicí 35 Kč za litr je současná průměrná cena benzinu Natural 95. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny na čerpacích stanicích každodenně sleduje.

Dnes tento druh benzinu v průměru stojí 35,01 Kč/l, což je historické maximum.

Za uplynulý týden zdražil benzin v průměru o 47 haléřů. Nafta je sice o něco levnější, ale také rychle zdražuje. Její průměrná cena je 34,49 Kč.

Hlavním důvodem zdražování je růst cen ropy. Ve středu se ropa Brent prodávala za zhruba 122 dolarů za barel. Dalším důvodem je konflikt v Libyi a nejistá situace v řadě dalších regionů, kde se ropa těží. Částečně proti zdražování jde silný kurz koruny.

Zlevňování nelze očekávat

Odborníci se shodují, že v nejbližší době podstatné zlevňění nelze očekávat. Například i proto, že se blíží Velikonoce a hlavní motoristická sezóna, kdy na silnice vyjedou prakticky všechna provozuschopná vozidla.

Dlouhodobě nejdražší benzin je v Jihomoravském kraji. Litr zde stojí 35,60 koruny. V Praze stál ve středu benzin v průměru 35,48 Kč/l a v Moravskoslezském kraji platili řidiči 35,15 Kč/l.

Také nafta je nejdražší v těchto oblastech. V Praze stojí litr dieselu 34,96 koruny, v Jihomoravském kraji se nafta v průměru prodává za 34,94 Kč/l.

Mezi kraje s nejlevnějšími pohonnými hmotami patří Liberecký kraj, kde benzin stojí 34,42 Kč/l a nafta 34,12 Kč/l, a Jihočeský kraj, kde motoristé za litr benzinu platí 34,61 Kč a za naftu 34,24 Kč/l.

 

Právě se děje

Další zprávy