Čunek zvažuje, že rozšíří státní dotaci k hypotékám

Hana Vorlíčková, Pavla Hejlová
21. 10. 2008 7:00
Ministerstvo zvažuje podporu refinancovaných hypoték
Jiří Čunek, ministr a předseda KDU-ČSL
Jiří Čunek, ministr a předseda KDU-ČSL | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ministerstvo pro místní rozvoj zvažuje, že by stát umožnil vyplácet dotace i k refinancovaným hypotečním úvěrům pro mladé. Uvedl to šéf úřadu Jiří Čunek v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Refinancováním se rozumí poskytnutí nového úvěru, kterým se splácí ten původní. Novou hypotéku je přitom možné pořídit levněji, než tu původní. Lidé tak mohou oproti původním plánům ušetřit.

„V současné době tým právníků a ekonomů analyzuje, jaký by to mělo dopad na hypoteční trh a státní kasu. Analýza by měla být hotova do 14 dnů," tvrdí Čunek.

"Pokud se ukáže, že má poskytování státních dotací k refinancovaným úvěrům smysl, požádám vládu, aby přijala takové vládní nařízení, které by to svým jednoznačným výkladem umožnilo," doplnil ministr.  

Ministerstvo se otázkou státních dotací k refinancovaným úvěrům začalo zabývat poté, co se na něj podle Čunka začalo obracet stále více bankéřů s otázkou, zda-li je takový přístup možný.

Dotace refinancovaných hypoték by se týkala pouze mladých lidí do 36 let, stejně jako v případě nových úvěrů.

Trh: Pro i proti

Pokud by se státní dotace týkala i refinancovaných úvěrů, výrazně by vzrostl zájem o refinancování, protože by se klienti snažili státní podporu získat," uvedl Michal Tuček,manažer hypoték GE Money Bank. „Pro banky by to bylo výhodné, protože by se refinancování stalo díky státní podpoře ještě atraktivnější," doplnil.

Generální ředitel Hypoteční banky Jan Sadil je však opačného názoru: "Jestliže bude státní úroková podpora rozšířena i na refinancování úvěrů, hypotečnímu trhu to příliš nepomůže," uvedl.

Úroková podpora k hypotékám pro mladé se podle současných norem poskytuje pouze lidem do 36 let na pořízení bydlení staršího dvou let od kolaudace. Výše úrokové dotace se pohybuje od jednoho do čtyř procentních bodů. Její výše závisí na průměrné výši úrokových sazeb v předešlém roce.

Protože v posledních letech průměrná výše úroků u hypoték nepřekročila minimálně požadovaných pět procent, státní podpora k novým hypotékám pro mladé vyplácena nebyla.

Další info:

 

Právě se děje

Další zprávy