Čtvrtině věřitelů Sazky vadí způsob prodeje společnosti

Tereza Holanová Tereza Holanová
23. 8. 2011 11:25
Věřitelé sazky protestují proti způsobu jejího prodeje. Vadí jim vysoká jistina a hrozba pokuty
Foto: Petr Protivánek

Praha - Více než čtvrtina věřitelů bankrotující Sazky požaduje změny v podmínkách, ze kterých bude tato loterijní společnost prodána. Stěžují si na podmínky, které zvýhodní především velké společnosti, které Sazku lépe znají.

Informovala o tom agentura Reuters.

Podle právní skupiny Dewey & LeBoeuf nastavené mantinely řadu investorů poškozuje. Právní firma, která podle svých slov zastupuje více než čtvrtinu majitelů dluhopisů loterijní společnosti, proto v pondělí vyzvala správce, aby okolnosti, za kterých se má Sazka prodat, přehodnotil.

Josef Cupka, který má insolvenci někdejšího českého loterijního gigantu na starost, na tuto stížnost zatím nereagoval.

Věřitelům vadí kauce a hrozba pokuty

Podle právníků může potenciální kupce odradit povinná jistina ve výši 500 milionů korun, která je podmínkou pro účast ve výběrovém řízení, a zabránit tak věřitelům Sazky maximalizovat svůj zisk.

Majitelům dluhopisů vadí také pokuta ve výši 1,5 miliardy Kč. Tu bude muset vítězná firma zaplatit v případě, že následně nezíská povolení od příslušného antimonopolního úřadu.

"Požadované depozitum a mimořádné pokuty mohou odradit finanční a strategické investory, ať už místní nebo zahraniční," uvádí Dewey & LeBoeuf.

Podle zástupců právní firmy budou nakonec jedinými zájemci ty společnosti, které už mají podrobnou znalost firmy.

Podávat nabídky lze ještě měsíc

O koupi Sazky doposud projevily zájem PPF Petra Kellnera a KKCG, které by si vlastnictví loterijní společnosti rozdělily napůl, a skupina Penta. Ta vlastní Fortunu, druhou největší sázkovou kancelář v Česku.

Fortuna již dříve prohlásila, že je za Sazku ochotná zaplatit až 3,5 miliardy Kč. Penta ovšem prosazovala prodej v rámci veřejné dražby.

Insolvenční správce Sazky naopak považuje za průhlednější klasické výběrové řízení, ze kterého vítězně vyjde ten, kdo nabídne nejvyšší sumu. Tento způsob prodeje schválil minulý týden i Městský soud v Praze.

Podávat nabídky ve výběrovém řízení, které začalo 19. srpna, mohou zájemci do 23. září. Vítěze chce Cupka vyhlásit do konce září.

 

Právě se děje

Další zprávy