ČSÚ: Podnikatelé ekonomice věří víc než spotřebitelé

Veronika Skálová Veronika Skálová
24. 5. 2010 10:30
Mezi podnikateli jsou největší optimisté v průmyslu - na rozdíl od stavebnictví už míří z krize ven.
Neskončíme na ulici, věří podnikatelé. Jsou si jistější než spotřebitelé. Ilustrační foto.
Neskončíme na ulici, věří podnikatelé. Jsou si jistější než spotřebitelé. Ilustrační foto. | Foto: Naďa Straková

Brno - Optimismus se při pohledu na budoucnost Čechů i nadále drží. Především ale ve srovnání s černým pohledem na svět, který jejich pocity ovládal před rokem. Podle průzkumu Českého statistického úřadu se důvěra v domácí ekonomiku v květnu zvýšila v porovnání s loňským květnem o 14,4 bodu.

Měsíc od měsíce roste důvěra v ekonomickou budoucnost jen opatrně - od dubna se zvýšila o 0,2 bodu. Zatímco meziroční růst má "na svědomí" hlavně přístup podnikatelů, malý růst meziměsíční padá na vrub vrtošivým spotřebitelům, jejichž důvěra se rychle a často mění.

Zatímco podnikatelé obecně věřili ekonomice v květnu o 1,5 bodu víc než před měsícem a o 16,8 bodu víc než před rokem, důvěra spotřebitelů od dubna poklesla o 5,2 bodu, ve srovnání s loňským květnem vyrostla o 5 bodů.

"Důvěra spotřebitelů patrně souvisí s celkovou atmosférou posledních dnů, kterou vyvolaly potíže v Řecku. Jestliže se v médiích píše o možnosti návratu recese, pádu eura, očekávaných fiskálních problémech jižních států eurozóny, není překvapením, že se tyto zprávy promítají do nálady spotřebitelů a vyvolávají jejich neklid ve vztahu k odhadům dalšího vývoje," konstatoval Otakar Hora, partner KPMG Česká republika.

Podnikatelé v průmyslu se budoucnosti nebojí

Mezi podnikateli jsou v současnosti nejoptimističtější ti, kdo podnikají v průmyslu. Lépe než před měsícem hodnotí poptávku doma i v zahraničí a zlepšení očekávají i v nadcházejících třech měsících. Že ale ani průmysl ještě nemá krizi tak docela za sebou, dokazují velmi opatrná očekávání ve vztahu k zaměstnanosti.

Pro podnikatele ve stavebnictví je situace odlišná, podle předpovědí je nejhorší období ještě čeká. Tomu odpovídá i jejich hodnocení současné situace - poptávka není příliš dobrá a práci jim zajistí jen na 8 měsíců dopředu. Očekávání s výhledem na rozjezd stavební sezóny sice vzrostlo o 3,5 bodu, stále je ale dva body pod loňskou hodnotou.

Podobně jsou na tom i podnikatelé ve službách, jejich očekávání se však snížila jen ve srovnání s předchozím měsícem, meziročně vzrostla.


 

Právě se děje

Další zprávy