ČSTV zažaluje Hušáka, kvůli Sazce chce bezmála miliardu

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
28. 4. 2012 17:19
K žalobě se zřejmě přidá i Sokol s požadavkem na 400 milionů
Foto: Ludvík Hradilek

Nymburk - Český svaz tělesné výchovy zažaluje bývalého ředitele Aleše Hušáka. Důvodem má být ztráta majetku Sazky, který pro sportovce představoval významný zdroj příjmů.

V sobotu se na tom shodla valná hromada ČSTV. Výkonný výbor má nyní za úkol připravit žalobu o náhradu škody.

Jelikož ale samotný výbor žalobu na Hušáka podat přímo nemůže, pouze ji připraví a předá svým zástupcům v orgánech Sazky a.s.

"To je ta mrtvá Sazka bez majetku, budeme iniciovat podání žaloby jejím představenstvem," řekl předseda ČSTV Miroslav Jansta.

"Viníků ztráty Sazky je více. Patří mezi ně představenstvo i akcionáři, ale jeden nese zákonnou odpovědnost, to je předseda představenstva, generální ředitel pan Hušák," řekl na sobotním zasedání Jansta.

"Každý se nějak podílel, ale někdo měl rozhodovací pravomoc a předával informace a to byl ředitel, který záměrně manipuloval s fakty a s čísly," dodal.

O jak vysokou náhradu se bude v žalobě jednat, není předem jasno. Nejspíše ale půjde o více než miliardu korun. Podle Jansty vznikla svazu škoda na akciích ve výši kolem 950 milionů, k tomu ale budou přičteny další částky.

"Když soud poběží normálně, jak by mohl, tak během tří, pěti, šesti let bychom se mohli něčeho dočkat," konstatoval Jansta.

Kromě ČSTV podá na Hušáka žalobu zřejmě také Česká obec sokolská, která částku vyčíslila na 400 milionů. K žalobě se nejspíš přidá i Sdružení sportovních svazů.

Jansta ve zprávě o Sazce, která má 77 stran, mimo jiné odhalil náklady na Hušákův plat v posledních čtyřech letech v čele loterijní firmy.

Podívejte se na Hušákovu pracovní smlouvu:

Ze zprávy vyplývá, že čistá roční mzda a Hušákovy odměny za období 2007 až 2011 činily 275 milionů korun, průměrný měsíční příjem v letech 2007 až 2010 dosáhl asi 5,6 milionu.

"Chtěl jsem ukázat těm, kteří ho podporovali a dělali za dvacet tisíc, za kolik dělal on," uvedl Jansta.

 

Právě se děje

Další zprávy