ČSOB klesl zisk o 13%, její matka je ve ztrátě

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
10. 11. 2011 14:39
Experti očekávali, že belgická KBC vykáže za tři čtvrtletí zisk

Čtěte také: ----------- * [Svět ovládá 147 bank, zjistili Einsteinovi nástupci ](http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/penize/clanek.phtml?id=720547) * [Koruna padá na nejslabší hodnoty. Dolů ji táhne Evropa](http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/penize/clanek.phtml?id=720868)

Brusel - Odpis řeckých dluhopisů poslal zisk Československé obchodní banky (ČSOB) za devět měsíců letošního roku o 13 procent pod úroveň loňského roku, na 8,91 miliardy korun.

Jednorázové znehodnocení řeckých dluhopisů ze zisku odřízlo podle konsolidovaných neauditovaných výsledků 1,9 miliardy korun.

Banka se však může pochlubit rostoucím úvěrovým portfoliem, jehož růst trvá nepřetržitě pět kvartálů po sobě a které ke konci září dosáhlo 426,3 miliardy korun. V samotném třetím čtvrtletí navíc růst zrychlil na 3 procenta, tedy nejvíc od roku 2008, a táhly jej hypotéky a korporátní úvěry.

Hypotéky rostly meziročně o 11 procent na 156,6 miliard korun, tempo jejich přibývání je asi poloviční s obdoním před příchodem krize. Objem vkladů stoupl na 599,6 miliard korun.

Matku ČSOB poslaly odpisy do ztráty

Belgická bankovní a pojišťovací skupina KBC se ve třetím čtvrtletí kvůli odpisům v Řecku a Maďarsku propadla do nečekané čisté ztráty 248 milionů eur (6,3 miliardy Kč).

Vlastník české banky ČSOB však v dnešní zprávě sdělil, že výsledky za říjen byly příznivé a že v celém letošním roce čeká solidní zisk 1,2-1,4 miliardy eur po devítiměsíčním výsledku 0,9 miliardy eur.

Analytici podle agentury Reuters čekali za poslední čtvrtletí zisk 83,4 milionu eur. Společnost uvedla, že bez započítání jednorázových položek by dosáhla zisku 222 milionů eur.

KBC musela udělat oprávky na své úvěrové portfolio v Maďarsku, kde vláda nařídila bankám, aby klientům umožnily splácet devizové hypoteční úvěry v kurzu, který je pro ně výhodný, ale pro banky těžce ztrátový. Odepsala rovněž část hodnoty řeckých a bulharských státních dluhopisů a měla i ztráty kvůli irskému realitnímu trhu. Celkem spolu s náklady odprodejů aktiv to KBC stálo 1,3 miliardy eur.

"Prostředí, v němž operujeme, bylo ve třetím čtvrtletí těžké a víme, že většina ekonomik a miliony lidí zažívají krušné časy. KBC vůči tomu samozřejmě není imunní a naše výsledky to výrazně ovlivnilo," uvedl ve firemním sdělení generální ředitel KBC Jan Vanhevel.

Skupina snížila objem vládních dluhopisů Itálie, Irska, Portugalska, Řecka a Španělska ve svém portfoliu za poslední čtvrtletí na 5,1 miliardy eur z 9,6 miliardy eur na konci června. Odepsáno již má 58 procent řeckých státních dluhopisů.


 

Právě se děje

Další zprávy