ČR má další investici, tentokrát luxus

Dušan Klimeš, Tomáš Fránek
1. 5. 2006 0:00
Praha - Výrobu ve své první zahraniční továrně u nás spustí tento čtvrtek dánský výrobce luxusní elektroniky Bang Uvnitř: FOTOGALERIE

Pro své investiční plány si Česko nevybírají jen gigantické automobilky či výrobci televizorů.

I když - dánská investice je trochu raritou. Po více než osmdesáti letech se totiž firma rozhodla opustit se svojí výrobou hranice Dánska, kde byla založena a kde sídlí.

A pro svůj nový závod si vybrala právě Českou republiku. Díky její několiksetmilionové investici najdou v Kopřivnici práci desítky lidí, především techniků a inženýrů.

Mobil coby pudřenka

Bang & Olufsen se zabývá výrobou designově laděné elektroniky, prodává se ve více než šedesáti zemích světa a roční obrat dosahuje půl miliardy eur.

A co se bude v Kopřivnici vlastně montovat? Mobilní telefon, který vypadá spíš jako pudřenka, či černý audio přehrávač, připomínající řečnický pult.

Foto: Bang & Olufsen

Kdo však chce vlasnit luxusní výrobky značky Bang & Olufsen, musí si připlatit. Nový mobilní telefon s "vnitřnostmi" od firmy Samsung lze pořídit za 30 tisíc korun, slušivý audiosystém vyjde klienty na 60 tisíc korun.

Do Česka ale zamířily finančně rozsáhlejší investice. K největším patří výstavba kolínské továrny korporace tří automobilek TPCA. Investice dosáhla výše 40 miliard korun.

Korejský výrobce automobilů Hyundai by u nás zase rád utratil až jednu miliardu eur, tedy asi 28,5 miliardy korun

Další desítky miliard přitekly do Česka díky firmám, které jsou na automobilový průmysl přímo napojeny.

Za automobilkami míří další

Jihokorejská firma Sung Woo Hitech tak rozšiřuje své investiční záměry v Ostravě. K už budované továrně v průmyslové zóně Hrabová, kde minulý týden od města získala první pozemky pro novou továrnu, chce další šestnáctihektarový pozemek.

V souvislosti s potvrzeným příchodem Hyundai do Nošovic budeme investovat opět sto milionů dolarů, abychom mohli pokrývat také jeho požadavky, vysvětlil prezident firmy Lee Keun Myung.

Dodavatel částí karosérií, který hodlá zahájit zkušební výrobu letos v červenci, vytvoří v regionu celkem 1500 pracovních míst a vynaloží dohromady téměř pět miliard korun. Klíčovým odběratelem produkce ve výši 300 tisíc kompletů za rok bude nová automobilka KIA Motors v Žilině.

Podmínky, za jakých Jihokorejci do Ostravy přišli, tedy že například získali pozemky včetně inženýrských sítí za korunu, se už ale u nové investice opakovat nebudou.

Zbylé plochy v Hrabové jsme totiž převedli na soukromého developera CTP, uvedl náměstek primátora Ostravy Petr Kajnar.

Zde tedy může Sung Woo nakupovat už jen za tržní cenu. Druhou variantou je nákup pozemků od města v dokončované zóně v Mošnově.

Nová investice se prodraží

Ty budeme prodávat alespoň za cenu odpovídající polovičním nákladům spojeným s přípravou areálu - asi za 300 korun za metr, upřesnil Kajnar. Ostrava by tak mohla odprodejem získat zpátky kolem 300 milionů.

Foto: Bang & Olufsen

 
Pozemky na dvousethektarové mošnovské průmyslové zóně míní město prodávat v polovině příštího roku. Už nyní se o ni zajímá tolik potenciálních investorů, kteří by ji dokázali pokrýt ze 70 procent.

Potvrzuje se nám, jak ohromnou výhodou se stává investice Hyundai na Ostravsku. Je doslova magnetem, pochvaluje si náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Pavel Drobil.

A to přesto, že právě investice Hyundai se zrovna nyní otřásá pod skandálem, který vypuknul v Koreji. Tamní prokuratura totiž se svolením soudu zatkla šéfa automobilky, který je podezřelý z uplácení.

Investoři, kteří si za svůj cíl zvolili Českou republiku, se občas dostávají do problémů. V Hranicích pomalu končí svůj boj o přežití výrobce televizorů LG.Philips Displays. Klasickým televizorům už asi definitivně odzvonilo a je otázkou času, kdy se brány relativně nového závodu zavřou.

Lepší budoucnost snad čeká firmu Changhong, která v Nymburku začala se stavbou továrny na plazmové televizory, které mají pravděpodobně zářivější budoucnost než ty, které produkuje LG.Philips Displays.

 

Právě se děje

Další zprávy