ČOI: Téměr polovina restaurací chybovala. Často v míře

Veronika Skálová Veronika Skálová
14. 5. 2010 15:01
Kontroloři si posvítili na restaurace, bary a bistra na střední a severní Moravě
Dojdou ke správné míře, až pěna spadne? Nebo má vrchní špatný odhad? Ilustrační foto.
Dojdou ke správné míře, až pěna spadne? Nebo má vrchní špatný odhad? Ilustrační foto. | Foto: Jaroslav Pikous Aktuálně.cz

Praha - Pokud se na severní či střední Moravě vydáte za jídlem a pitím do restaurace, bistra, ale i hotelu, máte vcelku slušnou šanci, že narazíte na špatnou míru nebo budete marně pátrat po ceně. Zjistili to kontroloři České obchodní inspekce, kteří od ledna do dubna vyrazili do 168 podniků, které nabízejí jídlo a pití v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. V téměř polovině případů odhalili nesrovnalosti.

Mezi ty nejčastější patřila právě nesprávná míra. "Ve čtyřiadvaceti případech nedodrželi provozovatelé deklarovanou míru podaných porcí nápojů nebo pokrmů, dále ve 24 provozovnách byla k vážení pokrmů použita měřidla bez platného ověření," vysvětlil mluvčí inspekce Tomáš Vozáb.

Na sedmnácti místech pak neměl strávník šanci zjistit z nabídky cenu vybraného jídla nebo nápojů, dvanáct podniků nebylo odpovídajícím způsobem označeno.

A tím výčet hříchů restauratérů a majitelů bister zdaleka nekončí. "Mezi další zjištěné nedostatky a porušení patřily případy, kdy prodávající nesprávně účtovali zakoupené výrobky, prodávali kusové cigarety z otevřeného jednotkového balení a v jednom případě byla provozována hostinská činnost bez platného oprávnění k podnikání," doplnil mluvčí.

Přestože ze 168 kontrolovaných restaurací, penzionů, barů, hotelů, občerstvení a bister našli inspektoři nedostatky na 78 místech, tedy ve více než 46 procentech případů, oproti minulé sérii kontrol se jedná o zlepšení.

"Za stejné období roku 2009 bylo provedeno celkem 192 kontrol, z toho závadových 97, tedy 64,2 procenta. Můžeme konstatovat, že v oblasti poskytování služeb veřejného stravování došlo ze strany prodávajících v letošním roce k mírnému zlepšení, avšak procento zjištěných nedostatků je stále alarmující," zhodnotila ústřední ředitelka inspekce Jana Příhodová.

 

Právě se děje

Další zprávy