ČNB: zvýšení úroků přijde s inflačními tlaky

ČTK ČTK
21. 1. 2010 17:28
Národní banka čeká se zvýšením úrokové sazby na vývoj inflace.

Praha - To, jak dlouho vydrží současná rekordně nízká základní úroková sazba, záleží podle členky bankovní rady ČNB Evy Zamrazilové především na inflačních trendech. "Pokud se inflační tlaky objeví, bude centrální banka reagovat okamžitě," řekla Zamrazilová v rozhovoru pro Rádio Česko.

Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, je od poloviny prosince na jednom procentu.

"Naším primárním cílem je cenová stabilita, inflační cíl dvě procenta," řekla. To, kdy se dají inflační tlaky očekávat a v návaznosti s tím zvýšení úrokové sazny, nechtěla předjímat. "Nová situační zpráva je teprve před námi. .... Pokud se inflační tlaky objeví, budeme samozřejmě jednat okamžitě," konstatovala.

Zvýšení sazeb zřejmě až po létě

Viceguvernér ČNB Miroslav Singer nedávno v tisku uvedl, že Česká republika bude pravděpodobně mezi prvními zeměmi na světě, které přistoupí ke zvyšování úrokových sazeb. Nestane se tak ale podle něj nejspíš v první polovině letošního roku, protože pro toto rozhodnutí nebudou v ekonomice existovat dostatečné impulzy. Guvernér ČNB Zdeněk Tůma pak v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes řekl, že další pokles úrokových sazeb nevidí jako příliš reálný.

Také ekonomové v letošním roce počítají s postupným růstem úrokových sazeb. "První zvýšení úrokových sazeb centrální banky čekáme až ve třetím čtvrtletí roku 2010. Koncem roku 2010 by se pak mohla základní sazba dostat na dvě procenta. ČNB, obdobně jako centrální banky v západní Evropě či USA, budou totiž reagovat na pokračující oživení ekonomiky a na postupně vzrůstající inflační rizika," uvedl již dříve například hlavní analytik Generali PPF Asset Management Radomír Jáč.

 

Právě se děje

Další zprávy