ČNB zhoršila výhled ekonomiky, HDP letos klesne o 3,8 %

ČTK ČTK
6. 8. 2009 16:10
V příštím roce má měna posílit na 25,70 Kč/EUR
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Česká národní banka očekává v nové prognóze pokles ekonomiky v letošním roce o 3,8 procenta. Na dnešní tiskové konferenci o tom informoval guvernér ČNB Zdeněk Tůma.

V příštím roce pak počítá s růstem hrubého domácího produktu (HDP) o 0,7 procenta a v roce 2011 s růstem o 2,2 procenta.  Centrální banka tak zhoršila odhad vývoje ekonomiky.

V předchozí květnové prognóze ČNB očekávala letos pokles ekonomiky o 2,4 procenta a příští rok růst o 1,4 procenta.

Větší pokles než před několika měsíci očekává v nové prognóze i ministerstvo financí, a to 4,3 procenta. V roce 2010 by pak hrubý domácí produkt měl podle MF mírně vzrůst o 0,3 procenta. V roce 2011 by pak podle odhadů ministerstva měla ekonomika již růst tempem 2,4 procenta a v roce 2012 tempem 3,2 procenta.

Podle odhadů Evropské komise letos česká ekonomika klesne o 2,7 procenta a Mezinárodní měnový fond očekává letos propad o 3,5 procenta. 

"Ten ekonomický příběh České republiky se nemění oproti předchozí prognóze zásadním způsobem. Vycházíme z toho, že ekonomický pokles ve druhém čtvrtletí dosáhl již svého dna a nastane mírné oživování. Nicméně na meziročních číslech se dočkáme ještě poklesu," uvedl Tůma. 

Podle guvernéra není rovněž pochyb, že růst spotřeby domácností bude zpomalovat a v roce 2010 může dokonce klesnout. Příčinou je rostoucí nezaměstnanost. "V roce 2009 se růst spotřeby domácností přiblíží nule a na začátku roku 2010 bude mírně záporný," uvedl Tůma. 

Prognóza počítá podle guvernéra s poklesem tržních úrokových sazeb v letošním roce, poté s jejich postupným růstem od druhé poloviny roku 2010. 

Průměrný kurz koruny letos ČNB očekává na 26,60 Kč/EUR a příští rok posílení koruny na 25,70 Kč/EUR. V roce 2011 by měla koruna posílit k 25,30 koruny za euro. V současnosti se koruna obchoduje kolem 26 Kč/EUR.

 Během následujících měsíců centrální banka očekává pokles inflace. "Celková inflace ve třetím čtvrtletí letošního roku dále poklesne. Ve zbytku tohoto roku a na začátku příštího se bude pohybovat na nízkých, avšak nadále kladných hodnotách. V příštím roce začne opět růst a k dvouprocentnímu inflačnímu cíli se dostane na konci roku 2010," uvedl guvernér. Ve třetím čtvrtletí 2010 by se měla celková inflace pohybovat na 1,3 procenta a ve čtvrtém čtvrtletí 2010 na 1,9 procenta.

Hlavní rizika, která by mohla ohrozit nový odhadovaný vývoj, jsou podle Tůmy mírně protiinflační. Proti růstu cen by tak mohl působit aktuálně silnější kurz koruny, naopak růst cen může podpořit aktuálně vyšší cena ropy.

Loni česká ekonomika rostla podle revidovaných údajů Českého statistického úřadu o 2,8 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy