ČNB: Inflace klesne, pak ale porostou ceny rychleji

Tereza Holanová Tereza Holanová
10. 8. 2012 10:55
Za rychlejším růstem cen v příštím roce má stát vyšší DPH a zdražení komodit

Praha - Cenová hladina na konci letošního roku poroste pomaleji, než činí cíl České národní banky (2 %). Během roku 2013 ale bude zdražování kvůli zvýšení obou sazeb daně z přidané hodnoty opět rychlejší. Zmírnit by měla pak inflace až na počátku roku 2014.

Vyplývá to ze čtvrtletní zprávy o inflaci, kterou ve čtvrtek schválila bankovní rada ČNB.

Za hlavní zdroj inflace zástupci ČNB označují daňové ceny, zdražování komodit a minulé oslabení měnového kurzu. Zároveň ale připomínají, že kdyby nebyla v současné době česká ekonomika v útlumu, tak by ceny rostly ještě více.

Z údajů, které Český statistický úřad zveřejnil ve čtvrtek, vyplývá, že v červenci činil meziroční růst cen 3,1 procenta, což bylo nejpomalejší tempo inflace v letošním roce. Stále je to ale více, než by v rámci dlouhodobého cíle ČNB udržet inflaci nejvýše na dvou procentech mělo být.

V rámci prognózy ČNB rovněž odhadovala, jak se bude v následujícím období vyvíjet hrubý domácí produkt (HDP) a měnový kurz koruny vůči euru.

HDP podle bankovní rady letos kvůli oslabení domácí i zahraniční poptávky klesne o 0,9 procenta. "Prorůstově bude působit jen čistý vývoz, ostatní složky poptávky budou vývoj ekonomické aktivity brzdit," stojí v prognóze.

Ekonomická aktivita by měla oživit až v roce 2013, pro který centrální banka odhaduje růst o 0,8 procenta.

Koruna by vůči společné měně Evropské unie měla velmi pozvolna posilovat. K tomu přispěje nárůst exportu poté, co se mírně zvedne zahraniční poptávka.


 

Právě se děje

Další zprávy