Cizinci do Česka často přijíždějí pro své vlastní děti

Veronika Skálová Veronika Skálová
16. 7. 2009 12:33
Kvalitní péče a nízké ceny lákají "reprodukční" turisty
Porodit vlastní dítě je sen, který si cizinky přijíždějí splnit do Česka. Ilustrační snímek.
Porodit vlastní dítě je sen, který si cizinky přijíždějí splnit do Česka. Ilustrační snímek. | Foto: Martin Žucha

Brno - Co nejlépe symbolizuje Českou republiku? Turistické památky, krásné ženy nebo půllitr piva? Pro stovky žen z celé Evropy by Česko mohlo stejně dobře symbolizovat křičící novorozeně. Přijíždějí sem, aby podstoupily léčbu neplodnosti, a mohly se tak radovat z vlastních dětí.

Zájem o takzvanou reprodukční turistiku mapuje první studie svého druhu, kterou vydala Evropská společnost pro lidskou reprodukci a embryologii. Podle ní podniknou ženy, které mají potíže s otěhotněním, ročně nejméně 20 tisíc cest do zahraničí, kde hledají odbornou péči. A Česká republika se řadí mezi nejvyhledávanější cílové země.

"Máme v této oblasti velmi dobré výsledky, kvalitní péče je u nás dostupná a levnější než jinde v Evropské unii," poznamenal Pavel Ventruba, přednosta Centra asistované reprodukce Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Brno.

V České republice je 26 center, která se umělým oplodněním zabývají. A Brno má obzvlášť dobrý zvuk - právě tady se v roce 1982 narodilo první "dítě ze zkumavky" v bývalé východní Evropě. Zahraniční klientela velmi často míří do soukromých zařízení, což je vidět i na internetových stránkách klinik. Jen málokteré nemají alespoň dvě cizojazyčné verze.

Doma ženám často nepřejí zákony

"Podíl zahraničních klientů skutečně stoupá. Kromě nižších cen, než je průměr v Evropské unii, je často důvodem jejich příjezdu rozdílná legislativa u nás a v zemi jejich původu. Někteří klienti nemohou určité způsoby léčby doma podstoupit, protože je tam buďto neprovádějí, nebo je neumožňuje zákon," vysvětlila Kateřina Veselá, ředitelka brněnského sanatoria Repromeda.

Česká legislativa například na rozdíl od mnoha jiných zemí umožňuje dárcovství vajíček, které je pro mnohé ženy jedinou šancí na otěhotnění.

Z výzkumu Evropské společnosti vyplynulo, že důvodem pro cestování za odbornou reprodukční péčí jsou nejčastěji právní překážky, obtíže při získávání přístupu k léčbě nebo vyšší věk, než dovoluje pro umělé oplodnění zákon v domovské zemi.

Studie také zjistila, že péči v zahraničí nejčastěji vyhledávají Italky, Němky, Holanďanky, Francouzky a Angličanky. Zatímco francouzské ženy míří nejvíce do Belgie, kde tvoří většinu ze zahraničních pacientek, polovina z dotazovaných britských žen zamířila do České republiky.

 

Právě se děje

Další zprávy