Církev chce půl procenta z veškeré zemědělské půdy

Petr Havel (spolupracovník redakce)
10. 11. 2007 13:25
Restituce budou rychlé, pokud ovšem projde zákon
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Méně než půl procenta z celkové výměry zemědělské půdy a obdobný podíl lesních porostů by měl stát vrátit formou naturální restituce církvím.

O vrácení zemědělských pozemků a lesů totiž usilují pouze řády, vysvětlil pro deník Aktuálně.cz vedoucí správy církevního majetku z pražského arcibiskupství Karel Štícha,

"Mužské řády, které jsou nejvýznamnější, požadují vydání celkem 18 561 hektarů půdy a zhruba 61 000 hektarů lesních pozemků. To je to, co jim patřilo. Ženské řády měly majetek nepatrný, jde přibližně o 1 500 hektarů zemědělské půdy," konstatoval Štícha.

Čeká se na zákon

V médiích se přitom hovoří v souvislosti s církevními restitucemi o nárocích ve výši zhruba 46 000 hektarů pozemků a téměř 180 000 hektarů lesních pozemků. To je ale podle Štíchy celkový rozsah restitucí, které by měly připadnout církvím jak formou fyzického (naturálního) vracení majetku, tak finanční kompenzací.

Vydání církevního majetku v současné době zamezuje blokační paragraf v zákonu o půdě z roku 1991. Teprve v letošním roce, po 16 letech, ale vznikla vládní komise, která by měla výdej církevního majetku s konečnou platností vyřešit.

Jak přitom potvrzuje člen této komise, ministr zemědělství Petr Gandalovič, proces naturálních restitucí by mohl být velmi rychlý.

"Po schválení příslušných úprav v zákonech nastane v zásadě stejný proces jako v případě restitučních zákonů. Řády a kongregace, které budou v kategorii oprávněných osob žádajících o vydání majetku, který byl před rokem 1948 jejich vlastnictvím, o něj požádají příslušný orgán, tedy Pozemkový fond a Lesy České republiky. Ten s nimi zahájí příslušné řízení, přičemž majetek by měl být vydán do 90 dní, obdobně jako tomu bylo u zemědělských restitucí u farmářů, kteří se rozhodli na vráceném majetku hospodařit," říká ministr.

"Pokud zákon projde v dosud navrhované podobě, mohly by být církevní restituce vyřešené v průběhu příštího roku," domnívá se i Štícha.

Fond půdu má

Řády by přitom měly podle jeho údajů uplatnit nárok na majetek zřejmě do šesti měsíců od účinnosti zákona.

Výdej církevních pozemků by přitom neměl být problém ani pro Pozemkový fond. V současné době je podle mluvčího PF Michala Bureše na církevní restituce k dispozici asi 50 000 hektarů pozemků a další plochy postupně přibývají.
 
Církevních restitucí by se neměli bát ani zemědělci, pokud na dosud nevydané půdě hospodaří. Jedinou změnou bude totiž v praxi změna pronajímatele, místo státu to bude příslušný řád.

 

Právě se děje

Další zprávy