Číňané expandují do Česka, chtějí skupovat zdejší firmy

Karel Toman
14. 10. 2009 22:25
Čtyři desítky čínských firem potvrdilo CzechInvestu zájem vstoupit do Česka
Foto: Reuters

Praha / Šanghaj - Do Česka se zřejmě chystá vlna čínských investic. Čínské firmy tu chtějí výrábět vlaky, letadla, stavět elektrárny na obnovitelné zdroje a investovat do informačních technologií.

Čínské investiční fondy chtějí skupovat technologicky vyspělé české firmy, které mají potíže.

Vyplývá to z dnešní zprávy vládní agentury na podporu investic Czechinvest. Agentura ve zprávě vyhodnotila závěry investorského semináře, který v září uspořádala v Šanghaji.

Čínská vláda se o expanzi do Evropy snaží už delší dobu. Nedávno poskytla přes největší čínskou stavební firmu Covec rozvojovou půjčku ve výši jedné miliardy dolarů Moldávii. Společnost navíc nedávno vůbec poprvé vyhrála soutěž na stavbu dálnic v EU, konkrétně v Polsku, kde založila svou první evropskou pobočku. Ty měla dosud jen v Africe a Jižní Americe.

Pro deník Aktuálně.cz navíc Covec potvrdil svůj zájem stavět dálnice v Česku.

CzechInvest tak potvrdil, že nastupující expanze čínských investic v regionu se zaměří i na Česko.

Číňané mají peníze, které Česko potřebuje

"Zájem čínských firem o akvizice v Evropě je velký. Mají dostatek kapitálu a v jejich prospěch hraje také zájem našich společností o získání zahraničního investora. Je to nyní aktuální téma, které nejvíce zaměstnává zahraniční kancelář CzechInvestu v Hong Kongu." uzavírá Jaromír Černík, ředitel zahraničního zastoupení CzechInvestu pro oblast jihovýchodní Asie.

Zářijového semináře se zúčastnilo na čtyřicet čínských společností. "Pro CzechInvest jsou nejdůležitější získané poptávky z oblasti výroby a vývoje vlakových souprav a letectví," píše agentura ve zprávě.

Investovat v České republice nebo navázat spolupráci s místními firmami projevila podle agentury i největší čínská firma vyrábějící cvičné letouny. "CzechInvest proto ve spolupráci s Generálním konzulátem ČR v Šanghaji připravuje čínskou leteckou misi do České republiky," upozorňuje zpráva dále.

Zájem mají i čínské investiční fondy

O investici do České republiky uvažují podle agentury i další čínské firmy z oblasti obnovitelných zdrojů energie či informačních technologií. Mezi hosty semináře byly i soukromé čínské investiční fondy, hledající investiční cíle v podobě finančně slabých českých firem, které mají zajímavé technologie.

"Společnosti z Asie u nás investují stále víc. Na našem regionu oceňují snadný přístup k jednotnému evropskému trhu díky skvělé poloze České republiky ve středu Evropy. Ve srovnání s evropskými státy na západě také vítají levnější pracovní sílu vzdělanou v mnoha oborech," doplnila Alexandra Rudyšarová, generální ředitelka CzechInvesut.

"Zajímavé na čínských investorech je, že mnohem častěji než společnosti z jiných zemí hledají možnosti navázání spolupráce s českými podniky," dodala Rudyšarová.

 

Právě se děje

Další zprávy