Čína má šanci stát se světovou jedničkou v prodeji aut

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
7. 9. 2009 13:14
Už půl roku se v "Říši středu" prodává přes milión aut měsíčně

Peking  - Také v srpnu překonal prodej automobilů v Číně hranici milionu vozů. Díky vládním opatřením na podporu poptávky je to už šestý měsíc v řadě.

Oznámila to dnes tisková agentura Nová Čína, podle které by měl prodej v celém letošním roce bez potíží poprvé v historii překročit deset milionů vozů.

Podrobnější údaje o srpnovém prodeji by měla tento týden zveřejnit čínská asociace automobilových výrobců (CAAM).

V červenci prodej meziročně vyskočil o 64 procent na 1,1 milionu vozů. Zákazníci v USA koupili podle údajů společnosti Autodata za stejný měsíc 997 824 osobních a lehkých nákladních vozů.

V srpnu se sice prodej aut v USA díky programu šrotovného meziročně zvýšil o pět procent na 1,257 milionu vozů, analytici však varují, že po ukončení programu začne prodej opět klesat.

Čína by tak letos mohla vystřídat na pozici největšího automobilového trhu světa Spojené státy, kde se poptávka po příchodu hospodářské a finanční krize dostala pod velký tlak.

Podívejte se, jak se čínská auta mění od špatných kopií ke zdařilým originálům

Poptávka po autech v Číně byla loni rovněž zasažena hospodářskou a finanční krizí, letos však za pomoci vládních opatření prudce oživila. Čínská vláda v lednu představila plán na podporu automobilového sektoru, který zahrnuje snížení daní i přímé subvence pro motoristy.

Automobilový průmysl je jedním z pilířů třetí největší ekonomiky světa.

 

Právě se děje

Další zprávy