Chystané změny v úrazovém pojištění chce vláda zrušit

ČTK ČTK
16. 5. 2012 11:55
Zákon z roku 2006 nikdy nezačal platit, koalice chce připravit nový
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Vláda navrhne sněmovně zrušení sporného zákona o úrazovém pojištění, který měl od příštího roku změnit odškodňování za pracovní úrazy a nemoci z povolání. Kabinet podpořil návrh normy, která by měla zákon z roku 2006 zrušit.

Podle kontroverzní normy měla pojištění od dvou komerčních pojišťoven převzít Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), poškození měli místo náhrady dostávat rentu. Proti rušení zákona se postavily odbory, zaměstnavatelé se zrušením souhlasí.

Zákon sice začal platit už v roce 2006, ale pořád ještě není účinný. Jeho účinnost se totiž několikrát odsouvala, naposled na leden 2013.

Nově měla ČSSZ vybírat pojistné jako odvody ze mzdy. Lidem po pracovním úrazu či s nemocí z povolání měla pak hradit rentu. Dosud se pojišťují zaměstnavatelé u dvou komerčních pojišťoven, odškodnění se platí z tohoto pojištění.

Připravíme vlastní návrh

Kabinet v březnu jednal o novele, která měla schválený systém ještě upravit a proti které byli odboráři i zaměstnavatelé. Předlohu vláda zamítla a souhlasila s tím, že se léta odkládaný model dál už opravovat nebude a že se zruší. Ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) tedy připravil zákon, který má dosud neúčinnou normu zrušit.

Drábek spolu s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) mají vládě do 21. září předložit také analýzu a přijít s návrhy, jak by se měla situace řešit a jak by mohl nový model úrazového pojištění vypadat.

Bonusy a malusy

Měli by přitom vycházet z výsledků porady ekonomických ministrů, podle nichž by se měl nynější systém náhrad za škody a pojištění odpovědnosti zaměstnavatelů upravit a otevřít i ostatním komerčním pojišťovnám. Zavést by se měly také bonusy a malusy.

Po nich volali i odboráři. Nesouhlasí ale třeba s tím, aby úrazové pojištění bylo na komerční bázi. Odborové centrály rušení odkládaného zákona původně žádaly, nyní se postavily proti. Podle nich by měl nabýt účinnosti, a to ve své původní verzi z roku 2006. Zaměstnavatelé naopak nynější postup vítají.

Zástupci odborů, zaměstnavatelů a vlády se na tom, kdo by měl úrazové pojištění v budoucnu spravovat, neshodli. Mluvilo se o tom, že by to mohly být komerční pojišťovny, ČSSZ i případná veřejnoprávní úrazová pojišťovna.

Podle dřívějších podkladů pro vládu bylo důvodem k odkládání zákona a s ním i nového systému to, že v rozpočtu nebyly peníze a ČSSZ by vše kapacitně nezvládla.

 

Právě se děje

Další zprávy