Chtěl změnit Prahu za miliardy. Teď prosí o každé euro

Zdeněk John
2. 10. 2009 13:55
Situace společnosti Orco se zlepšuje, tvrdí obchodník s byty Ott. S věřiteli se ale nedohodl
Foto: Pavel Baroch

Praha - Developerská společnost Orco přišla o další šanci, že se vyhne hlavní roli v příběhu hrozícího krachu, jednoho z největších, které během ekonomické krize může zažít Česko.

Firma s ambicemi postavit hlavně v Praze celé nové městské čtvrti se nedokázala dohodnout s držiteli dluhopisů, tedy investory, kteří ji v její svízelné finanční situaci mají držet nad vodou. Zakladatel a šéf společnosti, Francouz žijící v Praze J. F. Ott přiznal agentuře Reuters, že se mu nepovede uzavřít dohodu o splacení závazků do konce listopadu.

Proč je pro Orco konec dušičkového měsíce klíčový?

Především proto, že definitivně padá možnost, že by záchranný kruh pro Orco přišel ze Spojených států. Americká společnost Colony Capital podmínila svůj vstup do Orka právě tím, že se Ottovi podaří domluvit se s investory do konce listopadu.

Bez injekce

Orco tedy přichází o slíbenou injekci 80 milionů eur. Ani to málo vzhledem k výši dluhů, které má, nedorazí. V situaci, kdy minulý týden skončila soudem v Paříži určená ochrana před věřiteli a o nové se stále nerozhodlo, je to nepříjemné.

Ott se teď chce soustředit na to, aby získal další peníze od investorů, kteří už podíl ve firmě obchodované na burze v Praze vlastní. Orco se bude snažit získat až 77 milionů eur tím, že nabídne úplně nové akcie, kus za sedm euro. Koupit by si je podle Ottova plánu měli současní akcionáři.

Když Orco na burze v Praze začínalo, stál jeden cenný papír tohoto developera až 3700 korun, dnes je k mání za necelých 200. A při každé zprávě, jakou je poslední vývoj kolem dohody s investory, padá níž a níž.

Orco má nejen velké plány, dnes už silně redukované, ale také vlastní rozsáhlé a cenné pozemky v centru Prahy.

Podle Otta se situace na realitním trhu lepší. "Cítím se docela dobře, když vidím chuť současných akcionářů investovat, což je zcela jiná situace než před šesti měsíci," řekl optimisticky pro agenturu Reuters.

Ott spoléhá na to, že nakonec peníze sežene dřív, než soud definitivně zruší jeho ochranu. K jistotě má však daleko.

 

Právě se děje

Další zprávy