Chrenek chce ovládnout další zdravotní pojišťovnu

hp
5. 11. 2009 9:10
Miliardář by rád pod svoji kontrolu dostal Metal-Aliance se 400 tisíci klientů

Praha - Tomáš Chrenek, šéf největšího zdravotního impéria ve střední Evropě Agel, chce pravděpodobně získat kontrolu nad zdravotní pojišťovnou Metal-Aliance.

Usiloval o ni prý už v létě. Chtěl, aby jeho pojišťovna pohltila Metal-Aliance stejně, jako to v minulosti udělala s Hutnickou či Českou národní zdravotní pojišťovnou.

Proto se teď prý snaží pojišťovnu Metal-Aliance, která má čtyři sta tisíc klientů, ovládnout skrz správní a dozorčí radu, napsaly Hospodářské noviny.

Pojišťovna by měla totiž příští týden zvolit nové členy do správní a dozorčí rady, kteří v pojišťovně rozhodují o všem důležitém, což může být mimo jiné i sloučení s některou další pojišťovnou.

Lákavé sousto

Podle Metal-Aliance je mezi kandidáty, které nominovaly zástupci zaměstnavatelů či profesních a odborových organizací na tyto funkce, až moc osob zaměstnaných v Chrenkových firmách. Například Luděk Slepička a Marie Přibylová ze Sochorové válcovny TŽ.

"Finanční zdraví a prodejní síť Metal-Aliance je stále lákavé sousto. Stačí získat většinu ve správní radě a prostřednictvím mezer v zákoně by bylo za určitých okolností možné pojišťovny přece jen sloučit," tvrdí v prohlášení mluvčí Metal-Aliance Zuzana Brávníková.

Pokud by Chrenek ovládl pojišťovnu Metal-Aliance, kontroloval by tak společně s 740 tisíci pojištěnci České průmyslové zdravotní pojišťovny, která je v Česku třetí největší, celkem více než 1,1 milionu klientů a s nimi přes dvacet miliard korun zdravotního pojištění.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna však popírá, že by měla o Metal-Aliance zájem. "Jednání bylo již dříve přerušeno. Vzhledem ke stávajícím legislativním normám není proces sloučení realizovatelný," uvedla pro Hospodářské noviny mluvčí České průmyslové Elena Mazurová.

Podle listopadové novely je totiž slučování pojišťoven omezeno jen na ty, které mají méně než sto tisíc pojištěnců. Sloučení větších pojišťoven je ale podle Hospodářských novin i tak možné. A to třeba v případě, kdy se nad danou pojišťovnou vyhlásí nucená správa.

 

Právě se děje

Další zprávy