Chci silný Úřad pro potraviny, říká ministr Toman

ČTK ČTK
25. 11. 2013 16:40
Lepší kontrola potravin? Miroslav Toman navrhuje úkol pro svého nástupce
Kontrola v benešovském Penny Marketu (ilustrační foto)
Kontrola v benešovském Penny Marketu (ilustrační foto) | Foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Praha - V Česku by měl vzniknout silný Úřad pro potraviny se sídlem v Brně. "Jeho součástí by měla být současná Státní zemědělské a potravinářská inspekce," uvedl v pondělí na Žofínském fóru ministr zemědělství v demisi Miroslav Toman s tím, že vytvoření nového úřadu vidí jako úkol pro svého nástupce.

Úřad pro potraviny je v současné době pouze jednou ze sekcí ministerstva zemědělství. S posilováním kompetencí potravinářské sekce začal Toman již během svého působení na ministerstvu, v jehož čele stojí od července.

"Není to podřízenost Úřadu pro potraviny Státní zemědělské a potravinářské inspekci, je to transformace Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Úřadu pro potraviny do jednoho úřadu," upřesnil ministr svou vizi.

Změna by podle něj měla zefektivnit celý systém kontrol potravin. Její součástí by mělo být jednoznačné stanovení kompetencí jednotlivých dozorových orgánů.

I nadále by zůstaly zachovány Státní veterinární správa i Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský. Ministerstvu zemědělství by podle Tomana měl zůstat "jen velmi silný legislativní odbor".

Toman krátce po svém nastoupení do čela ministerstva zastavil slučování Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Státní veterinární správy do jedné dozorové instituce. Sloučení obou potravinových kontrol prosazoval předchozí ministr Petr Bendl (ODS), v květnu tento záměr schválila vláda.

 

Právě se děje

Další zprávy