ČEZ vypnul elektrárnu. Nechce utrácet za černé uhlí

Petra Sasínová
21. 5. 2009 11:00
Elektrárna v Dětmarovicích bude odstavená do konce srpna. Společnost ČEZ zatím zaměstnance nepropouští
Jediná černouhelná elektrárna v Česku je od středeční půlnoci odstavená. ČEZu se nevyplatí ji provozovat.
Jediná černouhelná elektrárna v Česku je od středeční půlnoci odstavená. ČEZu se nevyplatí ji provozovat. | Foto: Reuters

Dětmarovice - Jediná černouhelná elektrárna v Česku je od středeční půlnoci odstavená. Výroba elektřiny v Dětmarovicích na Karvinsku se zastavila.

Energetické společnosti ČEZ se nevyplatí v době krize tuto elektrárnu  provozovat. Elektrárna, která stojí nedaleko česko-polské hranice na Karvinsku, funguje od roku 1975.

Zastavení výroby elektřiny je plánováno do konce srpna a ČEZ v Dětmarovicích zatím nepropouští. Dvě stě z asi tří set zaměstnanců výrobní části elektrárny bude dál dělat svou práci, anebo bude mít náhradní program, především při údržbě a vylepšování závodu.

„Důvodem odstávky je pokles spotřeby energie a nízká cena energie na burze. Za současných cen černého uhlí se nám tuto elektrárnu nevyplatí provozovat," uvedla mluvčí skupiny ČEZ pro severní Moravu Alice Lutišanová.

Dětmarovická elektrárna dodávala energii do sítě a také zajišťuje teplo pro město Orlová. V tom bude pokračovat. Rovněž platí smlouva, podle které má do tří let začít dodávat teplo také Bohumínu.

Lutišanová uvedla, že ČEZ tuto elektrárnu rozhodně neodepsal. „Věříme, že elektrárna v Dětmarovicích má perspektivu. Proto také jsme připraveni, že v případě změny situace můžeme do čtyřiadvaceti hodin výrobu opět naplno rozjet," tvrdila mluvčí skupiny ČEZ.

Foto: OKD

OKD odmítá Dětmarovice komentovat

Odstávce výroby elektřiny předcházela jednání s odběrateli a také s dodavatelem černého uhlí - společností OKD.

„Poslední jednání s OKD vedlo k definitivnímu rozhodnutí elektrárnu odstavit," informovala Lutišanová. Vedení OKD odmítlo snížit cenu za uhlí tak, aby se provoz elektrárny vyplatil.

OKD odmítá zastavení výroby v Dětmarovicích komentovat. „K tomu se v současné době nevyjadřujeme," řekl mluvčí OKD Vladislav Sobol.

Na otázky, kolik uhlí do Dětmarovic těžařská společnost dodávala a za jakou cenu, odmítl odpovědět. „Je to obsahem smluv, které jsou neveřejné," opakoval.

To, že OKD má problémy s odbytem, je ale nepochybné. „Vzhledem k aktuální nepříznivé odbytové situaci již společnost snížila plán na letošní rok z dvanácti milionů tun uhlí na deset a půl milionů tun," potvrdil Sobol.

OKD brzy přijde brzy o dalšího odběratele, koksovnu Jan Šverma v Ostravě, která letos definitivně skončí. Pro životní prostředí v Ostravě to bude přínosné, vedení však propustí kolem pěti set lidí.

Stále méně uhlí berou také ocelářské podniky, které těžce drtí krize.

 

Právě se děje

Další zprávy