ČEZ má nižší zisk. Musel prodávat elektřinu levněji

Radek Pecák Radek Pecák
10. 8. 2010 8:40
ČEZ se nyní soustředí hlavně na investice v Česku
Dostavba Temelína je pro ČEZ prioritní záležitostí
Dostavba Temelína je pro ČEZ prioritní záležitostí | Foto: Archiv jaderné elektrárny Temelín

Praha -  Skoro o pětinu ve srovnání s loňským prvním pololetím klesl čistý zisk společnosti ČEZ . Dosáhl 28,7 miliardy Kč, což je pokles přesně 18,5 procenta. Tržby se zvýšily o 1,7 procenta na 98,7 miliardy Kč.

V tiskové zprávě to dnes oznámila firma.

"Velkoobchodní ceny sice prudce poklesly v důsledku ekonomické krize již v roce 2009, ale vzhledem k našemu úspěšnému zajištění prodeje elektřiny v ročním až tříletém předstihu se pokles v realizovaných cenách projevil v menší míře a se zpožděním. Pozitivně v meziročním srovnání naopak působí rozšíření Skupiny ČEZ o albánskou distribuční společnost OSSh a vyšší distribuční tarify, pozitivně se projevila i expanze Skupiny ČEZ v teplárenství. Naše expanze do českého teplárenství je charakteristická pro současnou fázi vývoje firmy. Soustředíme se nyní především na investice v tuzemsku, v zahraničí budeme především konsolidovat a rozvíjet současný majetek," uvedl Martin Roman, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ.

ČEZ přitom letos vyrobil více elektřiny než vloni. Jedná se o meziroční nárůst o 0,8 TWh (o 2,6 %). Jaderné elektrárny Temelín a Dukovany vyrobily v roce  2010 od ledna do června o 1,0 TWh (o 6,9 %) více než ve stejném období vloni. Výroba v uhelných elektrárnách byla meziročně o 0,3 TWh nižší a v dosáhla úrovně 18,1 TWh. Vzrostla také výroba z obnovitelných zdrojů meziročně. V tomto případě jde o 0,3 TWh (o 24 %), na což měl vliv zejméma příznivý průtok vody na vodních elektrárnách.

Ekonomický růst přinesl větší hlad po elektřině

Také poptávka po elektřině v Česku vzrostla o 4,3 procenta a po přepočtu na teplotní normál jde o 3,2 procenta. Spotřeba velkoodběratelů vzrostla o  5,6 %, spotřeba podnikatelského maloodběru byla vyšší o  3,2 % a spotřeba domácností byla vyšší o  1,8 %.

„Nárůst poptávky po elektřině je nejspíš způsoben obnovením ekonomického růstu, přičemž nárůst spotřeby v domácnostech je způsoben vyšší spotřebou na vytápění v letošní delší topné sezóně. Poptávka po elektřině je dlouhodobě jedním z nejlepších indikátorů hospodářské situace. Zahrnuje i tzv. „šedou" ekonomiku a dlouhodobě platí, že  roste tempem zhruba 0,6krát růst HDP," uvedl Alan Svoboda, ředitel divize obchod ČEZ.

Skupina ČEZ investovala od začátku roku 23 miliard Kč. Investice ve výši 8,2 mld. Kč směřovaly do obnovy zdrojů. V elektrárně Tušimice II (4 x 200 MW) byly provedeny na prvních dvou blocích certifikační zkoušky a garanční test. Na zbývajících dvou blocích byla ukončena demontáž staré technologie a byla zahájena montáž generátorů a turbín.

 

Právě se děje

Další zprávy