Český průmysl zpomaluje, klesá hlavně dopravní sektor

Ekonomika Ekonomika
12. 12. 2008 9:05
V říjnu meziročně klesla o 7,6 procenta
Jiný pohled než na polích u Nošovic. Na továrních halách je i zvenku znát jejich dlouhá historie. První nákladní auto v Kopřivnici vyrobili v roce 1898.
Jiný pohled než na polích u Nošovic. Na továrních halách je i zvenku znát jejich dlouhá historie. První nákladní auto v Kopřivnici vyrobili v roce 1898. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Průmyslová produkce v říjnu meziročně klesla o 7,6 procenta, zatímco v září rostla o 9,6 procenta. Informoval o tom v pátek Český statistický úřad (ČSÚ).

Odhady analytiků dle agentury Reuters se pohybovaly mezi čtyřmi a minus čtyřmi procenty, medián odhadů byl 0,3 procenta.

"Statistický obrázek českého průmyslu se tak v říjnu dotáhl na své západoevropské protějšky, zasažené již o několik měsíců dříve globální odbytovou krizí," říká analytik Pavel Mertlík z Raiffeisenbank.

Po očištění od sezonních vlivů byla výroba nižší o 6,1 procenta. K poklesu nejvíc přispěla výroba dopravních prostředku a zařízení. Ta se snížila o 14,7 procenta.

Dolů šla i stavební výroba. Od ČNB se čeká další snížení sazeb

Podle ČSÚ v říjnu klesla rovněž stavební výroba. Meziročně se snížila o 1,1 procenta po zářijovém růstu o 9,2 procenta.

Vývoj stavební produkce přitom ovlivňoval růst inženýrského stavitelství. U pozemního stavitelství pokračoval pokles produkce u nové výstavby.

"Větší než očekávané zpomalení cen výrobců, chřadnoucí průmysl i ostatní data zveřejněná tento týden, jako je pokles spotřebitelských cen, slábnoucí export a nakonec i slabší HDP za třetí čtvrtletí ukazují v tuto chvíli měnové politice jedním směrem - dolů," říká analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Většina odborníků předpokládá, že Česká národní banka při svém příštím zasedání opět sníží klíčové úrokové sazby.

Foto: Aktuálně.cz
Blogeři o krizi: Zachránila by nás silnější Evropa?
 

Právě se děje

Další zprávy