Česko změní výstavba za 30 miliard. Investují Slováci

Hana Vorlíčková
30. 4. 2008 16:04
Rozsáhlé investice připravuje skupina J
Rustonka vznikne v pražském Karlíně
Rustonka vznikne v pražském Karlíně | Foto: J&T

Praha - Finanční skupina J&T bude v následujících letech v Česku investovat minimálně 30 miliard korun do výstavby nových projektů. Připravuje například přestavbu pražských Holešovic, části Karlína,  nebo areálu bývalé Zbrojovky v Brně.

Mrakodrapy v Holešovicích

Do "mrakodrapového centra" v Holešovicích plánuje J&T investovat kolem 177 milionů eur. S jeho výstavbou by se mělo začít v roce 2010 a dokončeno by mělo být o pět let později. Nejvyšší budova lokality - Tower City - má mít podle záměru developera 42 pater.

Představitelé skupiny ale upozorňují, že projekt je teprve v přípravě, a tak se může konečná výška budov ještě změnit. Developer plánuje v lokalitě byty, administrativu a obchody.

Tower City Holešovice bude stát na pozemcích bývalé Tesly, v těsné blízkosti již dnes stojících budov Tokovo a Lighthouse.

V Karlíně se pak pod taktovkou česko-slovenského investora chystá přestavba bývalého průmyslového areálu Pražských strojíren. Ten ustoupí administrativně-obchodnímu komplexu Rustonka. Projektant ale počítá s tím, že zde vznikne i moderní bydlení.

S výstavbou by se mělo začít již příští rok, celý komplex by měl být hotov v roce 2011. J&T odhaduje investiční náklady na přestavbu lokality ve výši 88 milionů eur.

Česko-slovenská skupina se také zajímá o přiléhající rozvojovou oblast Rohanského ostrova. V současné době se účastní výběrového řízení, které na Rohanský ostrov vypsal pražský magistrát.

Luxusní hotel

V centru Prahy by se měl za dva roky otevřít na Senovážném náměstí hotel Le Royal Meridien. Půjde o pětihvězdičkový hotel plus. J&T stojí přestavba budovy, kterou bude řetězec Le Meridien provozovat, přibližně 61 miliónů eur.

Na okraji sídliště Prosek, na Praze 9 se již staví administrativní centrum Prosek Point. Stavba tří objektů bude dokončena příští rok a náklady na její realizaci přesáhly 35 miliónů eur. V dalších letech se skupina chystá v této lokalitě ve výstavbě dalšího administrativního komplexu pod označením Prosek Court pokračovat.

Na ostrově Štvanice pak ve spolupráci s česko-slovenskou investiční skupinou vznikne wellness komplex.

Nejen Praha

Jeden z největších projektů, který J&T připravuje v Brně, vzniká na místě bývalého areálu Zbrojovky. Počítá se zde s byty, obchody i administrativou. Podle tvůrců by mělo jít o výstavbu zcela nové čtvrti.

Česko-slovenská skupina J&T však připravuje i řadu dalších projektů, mezi nimi i přestavbu Mezinádraží v Brně, byty v Hradci Králové, Vrchlabí, či kancelářkou budovu u stanice metra Florenc v Praze. Za zmínku stojí i nové ABS Jets Centrum v neveřejné části letiště Ruzyně. 

Prosek Court, plánovaný objekt
Prosek Court, plánovaný objekt | Foto: J&T

Investicemi do developerských projektů v Česku to ale nekončí.

Celkem chce společnost v příštích pěti letech investovat do realitních projektů minimálně 90 miliard korun. Působí například na Slovensku, v Rusku, Švýcarsku, nebo Ukrajině. Mimo Evropu pak staví luxusní hotelový resort v Karibiku, na ostrovech Kaikos. "Půjde o komplex pět hvězdiček plus. O jeho provozu již jednáme s prestižním hotelovým řetězcem," uvedl pro Aktuálně.cz Jiří Ochec, marketingový manažer J&T. 

Skupiny J&T je jednou z největších investičních skupin v Česku. Vyjma developerských aktivit zde vlastní například J&T Banku, fotbalový klub Sparta Praha, nebo společnost ABS Jets, která se zabývá privátními lety. 

 

Právě se děje

Další zprávy