Česko zlomilo další rekord v obchodování s cizinou

Red eko
4. 4. 2007 9:42
Obhodní bilance je na únorovém vrcholu

Praha - Zahraniční obchod skončil v únoru s rekordním měsíčním přebytkem 13,6 miliardy korun. Loni byl ve stejném měsíci přebytek o 8,8 miliardy nižší. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.

Vývoz z Česka tak stále více "poráží" dovoz ze zahraničí.

Přitom analytici, i celý trh, očekávali mnohem nižší číslo.

"Je to historicky nejlepší výsledek české obchodní bilance. Čekali jsme 4,5 miliardy, obdobně jako trh, který čekal 5,1 miliardy," řekl analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Kdo bloguje
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Auta i ropa přispívají

Dobrých výsledků dosahuje export především díky vývozu aut a dopravních prostředků. Pozitivní dopad měl i pokles schodku obchodu s minerálními palivy, tedy především ropou. 

"V kostce lze říci, že hlavní zprávou, kterou statistika přinesla, je, že zahraničnímu obchodu se daří i se silnou korunou, která díky tomu může dlouhodobě pokračovat v posilování," myslí si Vladimír Pikora z Next Finance.

Podle předběžných údajů vývoz v únoru meziročně vzrostl o 19,5 procenta a dovoz stoupl o 14,5 procenta, uvedl ČSÚ. Vlivem posílení koruny rostl zahraniční obchod rychleji v přepočtu na eura a zejména dolary.

Kontehnery. Ilustrační foto
Kontehnery. Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Výrazně pomáhá EU

Po přepočtu na eura se zvýšil vývoz o 20,3 procenta a dovoz o 15,2 procenta. 

"Evidentně zemi prospěl vstup do Evropské unie," říká Aleš Michl.  S členskými státy EU byla únorová obchodní bilance aktivní ve výši 37,1 miliardy. Ze států mimo Unii naopak dovoz převýšil vývoz o 23,5 miliardy korun.

Nejhorší výsledek Česko dosahuje s Čínou. Stále z této země doveze o 33,2 miliardy více, než za kolik vyveze.

Velmi dobře si česká ekonomika vede i v posledních dvanácti měsících, tedy od loňského února, do února letošního. Přebytek zahraničního obchodu dosáhl 52,1 miliardy korun, což je o téměř čtrnáct miliard více, než v předchozím období.

 

Právě se děje

Další zprávy