Česko poslalo kvůli masu s dioxinem stížnost do Bruselu

Tomáš Fránek
19. 1. 2011 16:53
Česko dostalo informaci o dovozu podezřelého masa až den poté, co ji zveřejnili Němci
Foto: Reuters

Brno - Česko chce, aby Evropská komise vysvětlila, proč nefunguje systém, který má varovat před výskytem nebezpečných potravin na evropských trzích.

Jde zatím o neostřejší reakci českých úřadů na dioxinovou aféru v Německu.

Do Česka se totiž dostalo na 4,5 tuny masa z prasat, které byly krmeny směsí s rakovinotvorným dioxinem, české úřady ale žádné varování před dovozem masa nedostaly.

Nemohli jsme reagovat

Ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce Jakub Šebesta proto odeslal protestní dopis José Luis de Felipemu, řediteli sekce RASFF (Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva). To je jeden z úřadů, které fungují při Evropské komisi. Má země EU varovat před výskytem nebezpečných potravin.

Šebesta žádá o vysvětlení bezprecedentního postupu týkajícího se dioxinové kauzy, kdy z centra tohoto celoevropského systému nebyly včas zaslány informace do českého Národního kontaktního místa, které spravuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

České úřady totiž varování z Německa dostaly až den poté, co se objevily zprávy, že se německé maso dostalo do Česka a Polska.

"Ve čtvrtek 13. ledna  byla zveřejněna mimořádně závažná informace týkající se importu vepřového masa potenciálně kontaminovaného dioxiny z německé farmy do České republiky Národnímu kontaktnímu místu byla tato zásadní informace zaslána až následující den dopoledne," uvedl Šebesta.

Ohrožení celého systému

Podle něj tak české úřady nemohly rychle reagovat. "Bez relevantních informací nemohly české kontrolní orgány činit žádné efektivní kroky a navíc nebylo možné poskytnout veřejnosti žádné odpovídající  informace," uvedl Šebesta.

Podle něj je tak pověst celého evropského varovného systému ohrožena. "Non stop práce zaměstnanců českého centra postrádá v takové situaci smysl a důvěryhodnost systému může být oprávněně zpochybněna," uvedl Šebesta.

Veterináři při pátrání po německém mase nakonec zajistili asi tisíc tun ve středních Čechách a Ústeckém kraji. Zbytek masa lidé snědli.

 

Právě se děje

Další zprávy