Česko může růst i se škrty, dluhopisy jdou na dračku

Karel Toman
19. 8. 2010 12:02
Úspory ohlášené vládou snižují Česku náklady na dluh, který musí nakoupit
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Při včerejší aukci nabízelo Ministerstvo financí k prodeji patnáctileté státní dluhopisy v hodnotě osmi miliard korun. Od investorů se ale sešly nabídky celkem na osmnáct miliard.

Stát tak mohl srazit výnos, který investorům za půjčené peníze platí na 3,58 procenta ročně. Dluh se tedy státu výrazně zlevňuje.

"Včerejší aukci považujeme za úspěšnou," vzkázal ministr financí Miroslav Kalousek přes svého mluvčího.

Od trhů to je jasný signál, že věří vládě, která se rozhodla šetřit. Při aukci v půli ledna, v době, kdy se kvůli narůstající řecké dluhové krizi dluhopisy výrazně prodražily, byla totiž situace přesně opačná: vláda nabízela desetileté dluhopisy za sedm miliard, sešly se jí ale nabídky jen na 5,3 miliardy, navíc za úrok 4,3 %.

Spořivá vláda lépe chrání investice, vzkazují trhy

Ekonom Jan Čermák z ČSOB je teď přesvědčen, že vývoj kolem českých dluhopisů potvrzuje, že strašení škrty, které podváží ekonomický růst, bylo liché.

Na to, aby vláda utrácela miliardy na stimulaci, je podle ekonomických učebnic česká ekonomika prostě příliš malá a vynaložené peníze se jí proto nevrátí, vysvětluje Čermák, proč je správné šetřit.

A trhy to podle Čermáka ocenily: investici do českých dluhopisů pod správou proreformního kabinetu Petra Nečase teď považují za bezpečnější.

"Ukazuje se, že plánované úspory v rozpočtu snižují rizikovou prémii požadovanou investory při držbě vládních dluhopisů, což dále tlačí jejich výnosy dolů, a stát tak ušetří na výdajích," vysvětil Čermák. „V závěsu pak padají například sazby z hypotečních úvěrů, což se s nějakým zpožděním musí pozitivně projevit v bilancích českých domácností," dodal.

Dluh může zlevnit až o deset miliard

"Můžeme tak dojít ke zcela paradoxnímu závěru, že utahovaní opasků může ve skutečnosti malé otevřené ekonomice pomoci k vyššímu růstu," je přesvědčen ekonom ČSOB.

Otázkou ale je, jak dlouho tento příznivý vítr vydrží. Podle některých expertů se totiž na akciových trzích schyluje k velkému propadu. Pokud k němu skutečně dojde může se promítnout i do trhu s dluhopisy.

Stát letos prodal dluhopisy za zhruba 100 miliard. Na celý letošní rok má přitom naplánovány emise celkem za 280 miliard korun. Dvě třetiny dluhopisů tak ministerstvo financí stále musí prodat, aby splnilo snížení rozpočtového schodku, ke kterému se zavázalo Evropské komisi.

Do konce září plánuje ministerstvo prodat dluhopisy za 22 miliard. Tou dobou už by měl být znám emisní kalendář na poslední čtvrtletí letošního roku. Teoreticky by v něm ministerstvo financí mělo nabídnout dluhopisy zhruba za 160 miliard - nejvíc v letošním roce.

Česko tak může díky dobrým podmínkám na obsluze dluhu výrazně ušetřit, podle Davida Marka z Patria Finance až deset miliard.

 

Právě se děje

Další zprávy