Česko je jen krůček od recese, Německo už v ní je

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
13. 2. 2009 11:30
Předběžné údaje o loňském HDP pád Česka do recese jen oddálily
Německá ekonomika? Poroste... doufejme. Kancléřka Angela Merkelová během tiskové konference v Berlíně.
Německá ekonomika? Poroste... doufejme. Kancléřka Angela Merkelová během tiskové konference v Berlíně. | Foto: Reuters

Praha - České ekonomice se v posledním čtvrtletí loňského roku navzdory odhadům odborníků podařilo udržet meziroční růst - o jedno procento. Nicméně oproti předchozímu čtvrtletí HDP podle předběžných výsledků kleslo o 0,6 procenta, což je poprvé od roku 1998.

"Vzhledem k měsíčním údajům o propadu průmyslu to lze označit za velmi dobrý výsledek. My jsme čekali (meziročně) propad o 0,7 procenta. Struktura HDP není v předběžném odhadu zveřejněna - lze čekat, že růst je bržděn exportem a investicemi," odhaduje situaci analytik Michal Brožka z Raiffeisebank.

V porovnání s ostatními unijními státy se české ekonomice nedařilo nejhůře. HDP Německa, které již stačilo upadnout do recese, v posledním kvartále klesl o 2,1 procenta, což je nejhorší výsledek od sjednocení země v roce 1990. Do recese již vstoupili také Maďaři - jejich ekonomika klesla o procento, meziročně činí pokles HDP dvě procenta. Výkonnost maďarské ekonomiky byla na konci roku nejhorší od roku 1996, kdy země začala čtvrtletní data zveřejňovat.

Francouzská ekonomika se recesi zatím jen přiblížila, když klesla o 1,2 procenta, zatímco ještě ve třetím čtvrtletí rostla o 0,1 procenta.

Zvolnil také ekonomický růst na Slovensku, i když se pravděpodobně i tak udržel na předních místech v rámci EU. V posledním čtvrtletí výrazně mezičtvrtletně zpomalil na 2,7 procenta ze sedmi procent. Slovenští analytici očekávali výsledek ještě horší.

Recese je jen otázkou času

Analytici nicméně upozorňují, že orientační výsledky HDP za loňské poslední čtvrtletí oznámení recese v Česku jen oddálily. V prosinci zažil hluboký propad průmysl, který se na výnosech ekonomiky podílí ze třetiny - výroba se meziročně snížila o 17,2 procenta, klesala třetí měsíc v řadě.

Zahraniční obchod v listopadu propadl nejvíce za 15 let, když skončil se schodkem půl miliardy korun. Maloobchodní tržby se ve stejném období propadly o 6,3 procenta, tedy nejvíce od konce roku 1998.

"Je jen otázkou času, než se situace na domácím trhu ještě zhorší. Spotřebitelskou poptávku zasáhne nárůst nezaměstnanosti, investiční aktivitu zbrzdí pokles tržeb a zhoršení finančních výsledků firem," říká hlavní ekonom Patria Finance David Marek. "Recese začala, o tom již není pochyb."

Podle odhadů České národní banky, ministerstva financí, i analytiků bude kvůli finanční krizi ekonomika zpomalovat. Centrální banka letos očekává pokles hrubého domácího produktu o 0,3 procenta. Podle ministerstva financí letos HDP poroste o 1,4 procenta.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte: Jak zmírnit dopady krize? Blogeři hledají odpověď
 

Právě se děje

Další zprávy