Česko jako výjimka. Ceny nerostou, inflace v nedohlednu

Veronika Skálová Veronika Skálová
11. 4. 2011 9:08
Kromě pohonných hmot se zvýšila i cena některých potravin
Hlavní vliv na inflaci mělo zdražení pohonných hmot.
Hlavní vliv na inflaci mělo zdražení pohonných hmot. | Foto: Reuters

Praha - Je to trochu překvapení. Zatímco okolní evropské státy se už nejspíš nezadržitelně řítí do vyšší inflace, v Česku pociťují nakupující v obchodech jen velmi malé zvýšení cen. Od února se spotřebitelské ceny zvedly o pouhých 0,1 procenta, ve srovnání s loňským březnem byly o 1,7 procenta vyšší.

Informoval o tom Český statistický úřad v pravidelné zprávě o inflaci. Hlavní podíl na jejím růstu mělo zdražení pohonných hmot, jejichž cena rostla o 2,6 procenta, dražší než v únoru bylo také oblečení a boty (ceny rostly o 1,2 procenta a 2,5 procenta).

"Nejvíce jsme si sáhli do peněženek, pokud jsme kupovali potraviny, zejména pečivo, těstoviny, brambory a mouku.
Tržní nájemné vzrostlo o 0,5 % a regulované o 4,6 %, takže se stále nepotvrzuje, že by po deregulaci ceny nájemného výrazně vzrostly. Naopak ten, kdo si kupoval mobilní telefon, měl ho o 12,6 % levnější než loni," všiml si analytik Tomáš Volf.

Meziročně inflace zpomalila v březnu na 1,7 procenta z hodnoty 1,8 procenta v únoru, zejména kvůli pomalejšímu růstu cen ovoce a zeleniny. Levnější než před rokem byla kromě oděvů a obuvi například rýže nebo vejce, jejichž cena klesla o 20,2 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy