České spořitelně se vloni dařilo lépe než konkurenci

ČTK ČTK, Věra Tůmová
29. 2. 2012 9:10
Největší česká banka podle počtu klientů měla čistý zisk 13,6 miliardy korun
Logo České spořitelny
Logo České spořitelny | Foto: Českaá spořitelna

Praha - Česká spořitelna, banka s největším počtem klientů v zemi, loni meziročně zvýšila konsolidovaný čistý zisk o více než 13 procent na 13,64 miliardy korun. Jde o neauditované výsledky podle mezinárodních účetních standardů.

Výsledky už zveřejnily i další velké banky. Komerční bance v loňském roce klesl kvůli odpisu řeckých dluhopisů meziročně čistý zisk o 28,9 procenta na 9,5 miliardy korun.

Československá obchodní banka (ČSOB) loni vykázala čistý zisk 11,17 miliardy korun. To je v meziročním srovnání pokles o 17 procent, který byl způsoben také jednorázovým znehodnocením řeckých dluhopisů v držení banky.

Co je za lepšími výsledky

Česká spořitelna podle dřívějších informací žádné italské, španělské, irské, portugalské ani řecké státní dluhopisy nevlastní.

Hospodářské výsledky byly podle banky ovlivněny zejména růstem čistých úrokových výnosů, poklesem tvorby opravných položek na úvěry a pohledávky a pokračujícím poklesem nákladů.

Negativní vliv na výsledek mělo zhoršení čistého zisku z obchodních operací a výnosů z finančních aktiv. Provozní zisk banky meziročně klesl o čtyři procenta na 25,64 miliardy korun.

Čistý úrokový výnos se spořitelně v meziročním srovnání zvýšil o necelá tři procenta na 31,24 miliardy korun. Čisté příjmy banky z poplatků a provizí meziročně vzrostly o 1,8 procenta na 12,38 miliardy korun. Rostly především příjmy z poplatků a provizí z platebních transakcí.

Čistý zisk z obchodních operací bance klesl meziročně o 85 procent na 448 milionů korun. Snížily se především výnosy z devizových obchodů a z operací s cennými papíry. Všeobecné provozní náklady klesly o 1,4 procenta na 18,42 miliardy korun.

Celková bilanční suma skupiny České spořitelny ke konci loňského roku stoupla meziročně o 1,2 procenta na 892,6 miliardy korun.

Objem úvěrů narostl na 483,5 miliardy

Celkový objem klientských úvěrů stoupl o více než pět procent na 483,5 miliardy korun.

Objem klientských vkladů se zvýšil spořitelně mírně na 672,3 miliardy korun. Vklady občanů rostly o 2,6 procenta na více 530,5 miliardy korun.

Mnohem hůře se vede mateřské společnosti

Vlastník České spořitelny, rakouská Erste Group, loni vykázala po zaúčtování jednorázových nákladů ztrátu 718,9 milionu eur (zhruba 17,9 miliardy korun). Předloni měla banka čistý zisk 879 milionů eur.

 

Právě se děje

Další zprávy