České spořitelně se daří, má o pětinu vyšší zisk

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
30. 4. 2012 9:21
Počet klientů se meziročně snížil o procento, stále překračuje pět milionů
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Česká spořitelna (ČS) zvýšila za letošní první čtvrtletí konsolidovaný čistý zisk takřka o pětinu (17,2 %) na 4,46 miliardy korun. Provozní zisk banky vzrostl o necelá tři procenta na 6,83 miliardy korun. Jde zatím o neauditované výsledky podle mezinárodních účetních standardů.

Na hospodářské výsledky za letošní první čtvrtletí měl podle banky vliv především růst čistého úrokového výnosu, meziroční pokles tvorby opravných položek na úvěrová rizika a pokles provozních nákladů.

"I v prvním čtvrtletí jsme sklízeli plody našeho dlouhodobého úsilí poskytovat co nejužitečnější řešení klientům všech zákaznických segmentů," uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČS Pavel Kysilka.

Čistý úrokový výnos se zvýšil o 5,1 procenta na 7,84 miliardy Kč. Rostly úrokové výnosy z dluhopisů díky nárůstu jejich objemu v bilanci banky. Zároveň banka snížila úrokové náklady na vlastní emitované dluhopisy a podřízený dluh. Také se mírně zvýšil čistý úrokový výnos z klientských úvěrových obchodů.

Banka pro pět milionů

Čisté příjmy z provizí a poplatků klesly meziročně o zhruba tři procenta na 2,91 miliardy korun. Počet klientů se snížil o procento na zhruba 5 184 741.

Bilanční suma dosáhla 911,51 miliardy Kč, což představuje pokles o 2,6 procenta. "Meziročně se zvýšil objem portfolií cenných papírů, zejména dluhopisů, a snížil se objem mezibankovních pohledávek, zejména repoobchodů," uvedla ČS. Na pasivní straně bilance se snížily mezibankovní závazky, vlastní emitované cenné papíry a podřízený dluh. Zvýšil se objem vlastního kapitálu.

Díky nárůstu hypotečních úvěrů a vyššího úvěrování podnikatelských subjektů se bance meziročně zvýšil objem celkového portfolia klientských úvěrů o 3,3 procenta na 482,22 miliardy Kč. Klientské vklady meziročně klesly o 1,6 procenta na 691,25 miliardy korun, vklady občanů ale stouply o 2,5 procenta na 540,66 miliardy Kč.

Ke konci letošního března měla banka 1,43 milionu aktivních klientů přímého bankovnictví SERVIS 24 a BUSINESS 24, jejich počet tak meziročně stoupl o 6,6 procenta. Počet provedených transakcí vzrostl o 6,5 procenta na téměř 27 milionů. Celkový počet vydaných aktivních platebních karet byl 3,15 milionu kusů (pokles o 1,3 procenta), z toho kreditní karty činily 0,38 milionu kusů. Počet bankomatů a platbomatů České spořitelny se zvýšil o 7,7 procenta na 1419 kusů.

 

Právě se děje

Další zprávy