Online rozhovor - Léto a s ním i pivní sezona jsou v plném proudu. Podle studie Ernst & Young vypije Čech zhruba třetinku denně. Na každého občana připadlo loni podle statistik Českého svazu pivovaru a sladoven v průměru 144 litrů vypitého piva.
Jak zabrala ovocná piva s různými příchutěmi? A jak velcí výrobci zvládají konkurenci minipivovarů, kterých je už v Česku více než sto padesát?
"Nerozlišuji piva z velkého nebo malého pivovaru, ale podle toho, která mi chutnají a která mi chutnají méně," říká hlavní sládek plzeňského Gambrinusu Pavel Zítek v online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz.
Těm odpovídal například na otázky, co si myslí o "pivních limonádách" nebo zda je na programu nealkoholické pivo.
Kromě toho několikrát vyvrátil tvrzení, že se Gambrinus vaří někde jinde než v České republice. "Skutečně nevyrábíme piva pod značkou Gambrinus ani žádná jiná v Polsku!" uvedl a dodal, že pojem "europivo" nezná.
Pivní revoluce: Ovládnou minipivovary český trh?
Stejně tak mu podle jeho slov nevadí, že spotřeba piva v Česku již neroste. "Jako sládek preferuji, aby lidé pili dobré pivo v příjemné hospůdce, než aby tvořili objemové rekordy," komentuje Zítek.