České firmy bodují v žebříčku 50 inovativních firem

Red eko
18. 10. 2007 18:00
17 českých společností bodovalo v žebříčku

Praha - V žebříčku padesáti nejrychleji rostoucích firem ve střední Evropě se letos umístilo 17 českých firem. Technology Fast 50 je jedinou regionální soutěží, která vytváří žebříček technologických společností působících ve střední Evropě.

Pořadí určuje růst jejich tržeb za období pěti let. Organizován je společností Deloitte.

Vítězné společnosti pocházejí z šesti zemí, a to z České republiky, Slovenska, Maďarska, Lotyšska a Polska a letos poprvé také z Bulharska.

V první desítce dvě české firmy

Vítězná společnost Blue Media Sp. z o.o. pochází z Polska a zabývá se integrací inovačních informačních technologií v ekonomických sektorech, jako telekomunikace, bankovnictví a finance. Růst tržeb této firmy během pětiletého období přesáhl rekordních 11 226 procent, a vzrostl o 3 635 procent oproti loňskému roku.

Z českých firem se na osmém místě umístila společnost Internet Mall a na desátém Cleverlance Enterprise Solutions.
 
"S letošním stále dominantním počtem 24 firem se softwarovým zaměřením jsou také na vzrůstu firmy s "dotcom" zaměřením, jejichž podíl narostl proti loňsku o 11 procent," řekl Dariusz Nachyla, manažer žebříčku ze společnost Deloitte.

Pořadí je určováno na základě procentního růstu tržeb za pětileté období od roku 2002 do 2006.

Společnosti se do soutěže Technology Fast 50 mohou kvalifikovat, pokud jejich tržby dosáhly v roce  2002 minimálně 50 tisíc euro, jejich centrála se nachází ve střední Evropě a mají svou vlastní technologii, jež se významně podílí na provozních výnosech společnosti.

Problém? Stále hledáme zaměstnance

Letos stejně jako v minulých letech je největší výzvou pro firmy hledání, přijímání a udržení kvalifikovaných zaměstnanců. Což potvrzuje i 51 procent dotázaných ředitelů. Na druhé straně, nejdůležitější faktor růstu spatřuje skoro polovina společností právě ve vysoce kvalitních zaměstnancích. Další třetina z nich pokládá za velmi důležité držet krok s nejnovějším technologickým vývojem.

Vítězové středoevropského programu jsou automaticky nominováni do celoevropského Technology Fast 500. Výsledky této soutěže budou vyhlášeny 26. listopadu 2006 v Londýně.

 

Právě se děje

Další zprávy