České ekonomice bude hůře, než se čekalo, říká OECD

ČTK ČTK
27. 11. 2012 12:11
Organizace zhoršila očekávaný propad o 0,4 procentního bodu. Lépe bude až v novém roce
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Paříž - Česko si letos podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) povede hůř, než se dosud zdálo.

Tuzemská ekonomika vykáže pokles hrubého domácího produktu o 0,9 procenta. Ještě v květnové prognóze přitom OECD předpovídala pokles jen o 0,5 procenta. Ke zlepšení by mělo dojít až v příštím roce, pro který nyní OECD čeká růst o 0,8 procenta.

Evropu brzdí škrty a krize

Ve své nové prognóze OECD zhoršila výhled většině zemí v Evropské unii.

Oživení, se kterým organizace původně počítala, zpomalí kvůli úsporným opatřením a dluhové krizi, s níž se potýkají jižní státy eurozóny. Potíže se totiž nevyhnou ani největším západoevropským zemím, na nichž je závislá řada zemí z východní části EU.

Solidní vyhlídky má nadále Slovensko - OECD tu počítá s růstem o 2,6 procenta, což je stejné tempo, jaké odhadla v květnu. Slabší trh práce a snižování výdajů ale příští rok sníží tempo na dvě procenta.

K České republice OECD ještě sdělila, že deficit veřejných financí by měl v letošním i příštím roce stagnovat na 3,3 procenta HDP. Nadále tak zůstane nad tříprocentním limitem, který stanoví pravidla EU. Vyhovovat Maastrichtským kritériím by měl schodek až v roce 2014, kdy podle OECD klesne na 2,7 procenta HDP.


 

Právě se děje

Další zprávy